Up 2 Date

Klimaatactivisten besmeuren schilderij van 100 miljoen euro met aardappelpuree

foto: Twitter: Letzte Generation
  1. Newschevron right
  2. Klimaatactivisten besmeuren schilderij van 100 miljoen euro met aardappelpuree

Twee klimaatactivisten hebben afgelopen zondag een schilderij ter waarde van bijna 100 miljoen euro besmeurd met aardappelpuree. Het gaat om een schilderij van Claude Monet in een museum in Duitsland. De twee activisten, die onderdeel zijn van de groepering 'Letzte Generation', lijmden zichzelf daarna vast aan de muur. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een dergelijk voorval plaatsvindt in een museum.

Kunst of leven

Op het Twitter-account van Letzte Generation is een video te zien van de activisten die voor het besmeurde schilderij zitten. "Wat is meer waard, kunst of leven?", schrijft de beweging bij de post. "Monet hield van de natuur en legde de schoonheid ervan vast in zijn werk. Waarom maken velen zich meer zorgen om het behoud van deze kunstwerken en niet om de vernietiging van de aarde zelf?"

Nadat de politie in het museum arriveerde, maakten ze de activisten los van de muur. Het tweetal werd gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

98,9 miljoen

De actievoerders gooiden aardappelpuree naar het schilderij Les Meules. De creatie leverde in 2019 nog 98,9 miljoen euro op bij een veilig. Volgens de Duitse omroep RBB is het schilderij het meest waardevolle kunstwerk van Monet, dat sinds de veiling in het Barberini-museum in Potsdam hangt. Het is niet duidelijk in hoeverre Les Meules beschadigd is geraakt. Volgens een woordvoerder van het museum hing er een glazen protectieplaat voor het schilderij

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Soep over Van Gogh

Het is de tweede keer in korte tijd dat er een schilderij wordt besmeurd in een museum. Zo gooiden twee vrouwen vorige week tomatensoep over een schilderij van Van Gogh in The National Gallery in Londen en plaatsten daar een video van op social media. Hierin hoor je de activisten roepen: "Wat is meer waard: kunst of leven? Is kunst meer waard dan voedsel? Meer dan gerechtigheid? Zijn jullie meer begaan met het beschermen van een kunstwerk of het beschermen van onze planeet en de bevolking?"

De twee activisten, van 20 en 21 jaar oud, werden in Londen aangeklaagd voor opzettelijke vernieling.

Ster advertentie
Ster advertentie