Up 2 Date

Nederlanders binnenkort automatisch orgaandonor?

  1. Newschevron right
  2. Nederlanders binnenkort automatisch orgaandonor?

Als je nog niet geregistreerd staat in het Donorregister dan loop je binnenkort de kans dat je automatisch donor wordt. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het automatisch orgaandonorschap. De Eerste Kamer moet het plan overigens nog wel goedkeuren.

Automatisch donor

Automatisch donorschap betekent dat je automatisch een geregistreerd donor bent. Wil je liever geen organen afstaan na je dood? Dan moet je dat binnenkort aangeven in het Donorregister, anders kan je na je dood fluiten naar je organen. Ook je nabestaanden kunnen die beslissing dan niet meer terugdraaien.

Onverwacht

Het automatisch donorschap is een plan van de D66 waarvoor in eerste instantie weinig animo leek te zijn in de Tweede Kamer. Door een kleine aanpassing werden uiteindelijk genoeg Kamerleden over de streep getrokken. Uiteindelijk stemden 75 Kamerleden voor het automatisch donorschap en 74 tegen.

Levens redden

Jaarlijks sterven er 150 mensen die met een donororgaan nog in leven konden blijven. Op deze manier denkt D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat dit probleem getackeld wordt: "Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven schiet tekort. De invoering van actieve donorregistratie lost dat op door van iedereen een keuze te registreren, maar laat die keuze wel vrij."

Ster advertentie
Ster advertentie