Up 2 Date

Welzijn kippen bij fastfoodketens nog steeds heel slecht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Welzijn kippen bij fastfoodketens nog steeds heel slecht

Het is niks nieuws dat kippen die door fastfoodketens worden gebruikt, vaak geen goed leven hebben geleid. Ze worden in kleine hokken gestopt en worden zo vaak doorgefokt dat ze nauwelijks nog kunnen staan. Veel eetketens proberen hier de afgelopen jaren verandering in te brengen, en beter voor hun kippen te zijn. Toch blijkt uit de ranglijst van World Animal Protection dat veel fastfoodbedrijven zich niks van dierenrechten aantrekken. Onder andere Domino's, Burger King en Pizza Hut scoren erg slecht op de lijst.

Ranglijst

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft voor de tweede jaar op rij een ranglijst gepubliceerd over het welzijn van kippen bij grote fastfoodketens, zoals Nando's en Subway. De fastfoodketens worden beoordeeld op ambities, in hoeverre wordt meegewerkt tijdens het onderzoek en transparantie over het dierenwelzijn. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie, liggen de standaarden bij de meeste ketens heel erg laag. Hieronder zie je een lijstje met daarop de slechtste fastfoodketens en ketens die juist wél vooruit zijn gegaan op het gebied van kip-welzijn.

  1. KFC (boekt vooruitgang)
  2. Starbucks (beginfase)
  3. Subway (beginfase)
  4. Nando's (slecht)
  5. Mc Donalds (slecht)
  6. Burger King (zeer slecht)
  7. Pizza Hut (zeer slecht)
  8. Domino's (zeer slecht)

KFC

KFC is de enige fastfoodketen die wel vooruitgang laat zien, en stappen maakt in het verbeteren van het welzijn van de kippen. Bij de meeste andere fastfoodketens op de lijst hebben de kippen heel weinig ruimte, zien ze nauwelijks daglicht en worden ze extreem vaak doorgefokt. Hierdoor groeien ze sneller en kunnen de ketens meer winst maken, vertelt de directeur van World Animal Protection, Dirk-Jan Verdonk. "Ze zakken door de poten, kunnen slecht bewegen en zitten vooral op de grond in hun eigen uitwerpselen, daardoor krijgen ze allerlei problemen met de huid." Wereldwijd worden er zo'n 60 miljard kippen geslacht, hiervan is het overgrote deel plofkip.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie