Up 2 Date

L'Algerino demonstreert mee bij protesten in Algerije

foto: instagram/Algerino_off
  1. Newschevron right
  2. L'Algerino demonstreert mee bij protesten in Algerije

In Algerije vond afgelopen vrijdag een van de grootste demonstraties in 28 jaar plaats met honderden gewonden en arrestaties als gevolg. Honderdduizenden mensen gingen de straat om te protesteren tegen president Bouteflika (82) die in februari aankondigde dat hij voor een vijfde termijn als president gaat.

Te oud en te corrupt

Bouteflika is al twintig jaar aan de macht, maar is sinds 2013 weinig in het openbaar gezien. Hij kreeg dat jaar een beroerte en daarom vinden demonstranten hem te oud en te ziek om er nog een vijfde termijn aan vast te plakken. Ook wordt er veel gesproken over corruptie die stelselmatig zou plaatsvinden in Algerije.

Bron: EPA

Stageplaats? Vergeet het maar.

Student Lilia Ait Sidhoum geeft de NOS een voorbeeld van corruptie. Ze wil dolgraag een stageplaats bij de Belastingdienst, maar blijkbaar lukt dat niet als je solliciteert. Je moet volgens haar iemand kennen bij de Belastingdienst, om daar aan een stageplaats te kunnen komen.

L'Algerino

Een van de beroemdheden die meedeed aan de demonstraties was L'Algerino. De man van de FunX-hits Va Bene, Les Menottes en Hola met zijn landgenoot Boef, ging de straat op in Khenchela, een stad waar voornamelijk Berbers wonen in het noord-oosten van Algerije.

De timeline van L'Algerino staat al dagen in het teken van de protesten tegen de president.

Soolking en Guerrilla

Soolking protesteerde vorige week al mee met zijn mede-Algerijnen, maar deed dat vanuit Parijs. Het nummer Guerrilla van de rapper die tegenwoordig in Frankrijk woont, wordt gebruikt als een soort protestsong tijdens de demonstraties. Je ziet het woord Guerrilla en de foto van Soolking ook opduiken op spandoeken die demonstranten bij zich dragen.

Algerije en Frankrijk waren niet de enige landen waar geprotesteerd werd tegen een eventuele vijfde termijn van de president. Zaterdag 9 maart vond in Amsterdam ook een groot protest plaats. Anissa en Soraya hadden dat georganiseerd en vertelden vooraf bij FunX waarom ze dat zo belangrijk vonden.

Na de massale protesten in binnen- en buitenland heeft de Algerijnse president besloten om zich terug te trekken. Moeten de mensen die meeliepen met de demonstratie nu blij zijn of is er een addertje onder het gras? Dat vroeg Susan dinsdag 12 maart aan Anissa, die de demonstratie in Nederland mede heeft georganiseerd.

Ster advertentie
Ster advertentie