Naar homepage
Up 2 Date

Armenië, Azerbeidzjan en Rusland sluiten overeenkomst over beëindigen conflict

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Armenië, Azerbeidzjan en Rusland sluiten overeenkomst over beëindigen conflict

Armenië, Azerbeidzjan en Rusland hebben een vredesdeal getekend om het gewapende conflict rondom Nagorno-Karabach vanaf dinsdag te beëindigen. Dat bevestigen de Armeense premier Nikol Pasjinian, een vertegenwoordiger van het Kremlin en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliejev.

Vredesmacht

Langs de frontlinie in Nargorno-Karabach wordt een Russische vredesmacht gestationeerd. De 2000 soldaten worden per direct vanuit Rusland naar de enclave gebracht en daar ingezet. President Poetin zei tegen het persagentschap Interfax dat hij hoopt dat het vredesverdrag "zal zorgen voor de benodigde omstandigheden voor een duurzame en volledige oplossing van de crisis rond Nagorno-Karabach".

Volgen de Azerbeidzjaanse president Aliejev zal Turkije ook troepen leveren voor de vredesmacht. De president tekende de vredesdeal in de nacht van maandag op dinsdag. "Deze verklaring die door drie landen is ondertekend, zal cruciaal zijn in het conflict", zei hij in een online vergadering met de Russische president Vladimir Poetin.

Moeilijke beslissing

De Armeense premier Pasjinian, die net als Aliejev de overeenkomst vannacht heeft ondertekend, laat op Facebook weten dat hij het een "zeer moeilijke beslissing" vond. Volgens hem is de beslissing gemaakt op basis van "een grondige analyse van de militaire situatie en in overleg met de beste experts". Hij gelooft dat dit de beste oplossing is en noemt dit het begin van "een tijdperk van nationale eenheid en hergeboorte".

Het besluit heeft tot grote onrust geleid in de Armeense hoofdstad Jerevan. Demonstranten hebben het regeringsgebouw bestormd, bezet en vernield, zo is te zien op video's die rondgaan op sociale media. De demonstranten noemen premier Pasjinian, wiens werkkamer ze ook bezet hebben, een verrader.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WAAR GAAT HET CONFLICT OVER?

De regio Nagorno-Karabach, ook wel bekend als Republiek Artsach, verklaarde in 1992 een onafhankelijke republiek te zijn. De enclave, met zo'n 145.000 inwoners, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt internationaal erkend als Azerbeidzjaans grondgebied. Het conflict zorgde in de jaren 90 voor een bloedige strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan, waarbij tussen de 20.000 en 30.000 doden vielen.

Op 27 september 2020 laaiden de gevechten weer op. De gevechten kosten de afgelopen weken honderden militairen en burgers het leven.

Ster advertentie
Ster advertentie