Up 2 Date

Supermaan te zien op Koningsdag, volgende keer pas in 2127

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Supermaan te zien op Koningsdag, volgende keer pas in 2127

Tijdens Koningsdag zal er een zeldzame supermaan te zien zijn. De laatste keer dat deze maan verscheen, was in 1909 en de volgende supermaan komt pas weer in 2127 voor. Een goede reden om dinsdagavond even uit het raam te kijken.

Groter en feller

Weeronline legt uit dat de supermaan vier opeenvolgende maanden per jaar voorkomt. De volle maan is niet altijd even groot doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat is het gevolg van de eivormige baan die de maan om de aarde aflegt. Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld. De volle maan lijkt dan ongeveer 7 procent groter en 14 procent feller dan normaal.

Superkoningsmaanhalo

Volgens de weervoorspellingen is de kans op opklaringen groot, dus dinsdag kun je waarschijnlijk de supermaan goed bewonderen. Om 21.40 uur komt de supermaan op in het zuidoosten. Mogelijk trekken er dan ook sluierwolken over ons land en dat levert nog een ander bijzonder fenomeen op: een superkoningsmaanhalo. Dit houdt in dat er een kring om de maan heen verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie