Up 2 Date

Waarom zou je stemmen voor de Europese verkiezingen?

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Waarom zou je stemmen voor de Europese verkiezingen?

Donderdag 23 mei kan je gaan stemmen voor de Europese verkiezingen, maar waarom zou je? Je zou het niet denken, maar de onderwerpen waar het Europees Parlement over beslist - o.a. vluchtelingen, statiegeld en homohuwelijken - is helemaal niet zo'n ver van je bed show. Daarnaast controleren de Europarlementariërs andere EU-instellingen, zoals de Europese Raad en de Europese Commissie. Dus beter ga je je stempas zoeken!

Vluchtelingen, statiegeld, wintertijd

Je kunt in Nederland op kandidaten van zestien verschillende politieke partijen stemmen tijdens de Europese verkiezingen. De partij met de meeste stemmen, mag vervolgens de meeste Europarlementariërs afvaardigen. De Europarlementariërs die Nederland vervolgens naar het Europees Parlement stuurt, zitten daar namens ons voor kwesties zoals bootvluchtelingen en dierproeven. Zij stemmen samen met honderden anderen wat de EU bijvoorbeeld moet doen als er een boot met vluchtelingen aankomt. Welk landen vangen de vluchtelingen op en wie betaalt alles? Ze stemmen daarnaast bijvoorbeeld ook over het invoeren van statiegeld op plastic flessen of het afschaffen van de wintertijd in Europa.

Homohuwelijken en dierproeven

Behalve alle bovengenoemde punten, liggen er in Europa ook plannen voor een Europees leger, het verbieden van dierproeven, het goedkeuren van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht en bijvoorbeeld het kwijtschelden van de leningen aan Griekenland. Heb jij daar ook iets over te zeggen? Ga donderdag dan vooral stemmen op de partij die het meest overeenkomt met jouw ideeën.

510 miljoen burgers

Nederland levert deze verkiezingen weer 26 Europarlementariërs, net als vijf jaar geleden. In totaal zijn er 751 Europarlementariërs in het Europees Parlement. Zij vertegenwoordigen samen 510 miljoen burgers en zijn georganiseerd in acht fracties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen?

Ga je donderdag 23 mei stemmen? Neem dan je stempas en je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs mee! Wil je je eerst inlezen? Check dan de websites van de partijen of probeer de Jongerenkieswijzer van IZI solutions en NJR, de StemWijzer van ProDemos en/of de Stemwijzer van citisens en Nu.nl. Geen idee waar je een stembureau kan vinden? Check dan waarismijnstemlokaal.nl.

Laat een ander voor je stemmen

Wist je dat je iemand anders voor je kan laten stemmen als je zelf niet wil of kan? Als diegene uit dezelfde gemeente komt, dan moet je de achterkant van je stempas invullen. Jij en de gemachtigde moeten het vervolgens ondertekenen. Ook moet je een kopie van je identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs meegeven. Iemand uit een andere gemeente machtigen, kon tot vijf dagen voor de verkiezingen nog met een schriftelijk verzoek. Nu is dat helaas niet meer mogelijk.

Uitslag

De uitslag van de Europese verkiezing wordt op zijn vroegst op zondag 26 mei gepubliceerd, maar daarvoor zullen er zeker voorspellingen binnenkomen op basis van exitpolls.

Wil je meer weten over de Europese verkiezingen? Check dan de Holy FAQ van NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie