Up 2 Date

Respectvol samenleven wordt een verplicht vak op Belgische scholen

  1. Newschevron right
  2. Respectvol samenleven wordt een verplicht vak op Belgische scholen

Respect hebben, geweldloos communiceren en fake nieuws herkennen, wordt vanaf 2019 verplicht aangeleerd op Belgische scholen. Leerlingen van de Vlaamse scholengemeenschap GO! krijgen deze normen en skills verpakt in het nieuwe vak Burgerschap. Dat schrijft dagblad de Standaard.

Normen en waarden

Het nieuwe vak is gebaseerd op drie belangrijke onderdelen. Het eerste is filosoferen, waar scholieren zelfstandig en samen kritisch leren nadenken. Als tweede krijgen ze waarden aangeleerd met zes in het bijzonder: respect, eerlijkheid, openheid, engagement, betrokkenheid en positief kritisch zijn. Tot slot gaan ze dieper in op duurzaam samenleven.

Kritisch

Voor de lessen betekent dit dat leerlingen gaan debatteren, kritisch gaan kijken naar nieuwsbronnen, samen problemen gaan oplossen en meer.

Speciale leraren

In eerste instantie worden de lessen gegeven door speciaal opgeleide leraren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke docent Burgerschap kan overdragen. Zeker 60 scholen starten er vanaf het komend schooljaar mee. Vanaf 2019-2020 wordt het verplicht op alle GO-scholen.

Ster advertentie
Ster advertentie