Up 2 Date

Vanaf vandaag geldt verbod smartphone op fiets: dit mag er wel en niet

  1. Newschevron right
  2. Vanaf vandaag geldt verbod smartphone op fiets: dit mag er wel en niet

Het is 1 juli 2019 en dat betekent je vanaf vandaag geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets of muziekspelers meer mag vasthouden tijdens het fietsen. Doe je dat wel dan riskeer je een boete van maar liefst 95 euro. Appen en bellen op de fiets is dus niet langer toegestaan, maar betekent het verbod ook dat je niet meer even snel een ander nummer mag opzetten of naar je navigatie mag kijken? Wij zetten alle regels op een rijtje.

1. HAndsfree is toegestaan

Je kunt nog steeds je navigatie volgen, maar dan wel handsfree. Dat kan bijvoorbeeld door een telefoonhouder op je fiets te bevestigen zodat je daar je telefoon in kunt zetten.

2. Muziek luisteren met een oordopje

Muziek luisteren op de fiets is wel toegestaan, maar er zitten wel wat haken en ogen aan deze regel. Het belangrijkste is dat je goed op het verkeer moet blijven letten en dat betekent, volgens de website van de Rijksoverheid, dat je het omgevingsgeluid moet kunnen horen. Daarom wordt aangeraden om maar één oordopje te gebruiken of door het volume laag te zetten.

3. Volgende track

Staat je playlist op shuffle en komt net dat ene nummer voorbij dat je eigenlijk niet zo leuk vindt? Helaas mag je dus niet meer op je telefoon zitten om de volgende track op te zetten. Wel mag je de knopjes aan je koptelefoon of aan het snoer van je oordopjes gebruiken om je telefoon te bedienen.

4. telefoon in tas

De wet verbiedt het vasthouden van een telefoon en dus kunnen fietsers ook een boete krijgen als ze het toestel ongebruikt in de hand houden. Je moet je telefoon dus per se wegstoppen in een tas of in een van je zakken.

5. stilstaan

Moét je echt even je telefoon gebruiken, dan kun je het beste even stilstaan met je fiets. Dan mag je namelijk wel gewoon gebruikmaken van elektronische apparaten. Natuurlijk moet je dat wel op een veilige plek doen en niet midden op het fietspad.

Boetes

Als je denkt dat de politie hier heus niet echt op gaat letten, heb je het mis. De eerste boetes zijn al uitgedeeld. In de nacht van zondag op maandag heeft de Amsterdamse politie zes fietsers die op hun telefoon zaten beboet.

Ster advertentie
Ster advertentie