Up 2 Date

Appen en bellen op de fiets wordt verboden ⚠

  1. Newschevron right
  2. Appen en bellen op de fiets wordt verboden ⚠

Stuur jij wel eens een appje op de fiets of bel je vaak met één hand aan het stuur? Begin dan alvast met afkicken, want als het aan het kabinet ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen en appen op de fiets. Er ligt al een wetsvoorstel klaar van ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus waar belangstellenden nu op kunnen reageren. Daarna gaat het voorstel naar de Tweede Kamer.

Risico op ongelukken

Appen en bellen is al verboden voor automobilisten vanwege een groter risico op ongelukken. Dat grotere risico zou ook gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van alle voertuigen voor gehandicapten. Daarom wordt het voor hun ook verboden om nog een appje te sturen of een telefoontje te plegen.

via GIPHY

Geen mobiel elektronisch apparaat

Je kan natuurlijk gaan fietsen met een tablet, e-reader of mini-laptop en die gaan gebruiken in plaats van je telefoon, maar ook dat wordt verboden vanaf 1 juli 2019. De term mobiele telefoon wordt namelijk uitgebreid tot mobiel elektronisch apparaat en dan kan je daar ook een boete voor krijgen.

Hoe hoog is de boete?

Voor bellen in de auto betaal je in 2018 een flink bedrag van €230,- voor het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het autorijden. Het is nog onduidelijk hoe hoog de boete wordt voor mensen die hun mobieltje op de fiets gebruiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie