Up 2 Date

Ronnie Flex en Hef vertellen bij Pauw over de populariteit van hiphop

foto: Pauw
  1. Newschevron right
  2. Ronnie Flex en Hef vertellen bij Pauw over de populariteit van hiphop

Rajko Disseldorp publiceerde deze maand het boek Hiphop in Nederland, waarin tien bekende Nederlandse rappers hun verhaal doen. De artiesten bespreken in het boek hun jeugd, ambities en wat hiphop voor hen betekent. Twee van die rappers zijn Ronnie Flex en Hef. Zij schoven gisterenavond bij Pauw aan om daar te vertellen over de populariteit van hiphop in Nederland.

Doorbraak

De grote doorbraak naar de mainstream muziek was voor Ronnie Flex zijn track Drank en Drugs met Lil Kleine. In Pauw vertelt hij dat die doorbraak lekker, maar ook heel stressvol was: "Het is een verantwoordelijkheid die je met je meedraagt. Je bent 24/7 bezig met dat Ronnie Flex-gedoe." Gelukkig vindt hij het ook fijn om daar altijd mee bezig te zijn, want hij noemt zichzelf een workaholic.

Succes

Het succes van Drank en Drugs bracht een hoop hoge verwachtingen met zich mee. Dat zorgde ervoor dat Ronnie "een beetje verdwaald" raakte. Hij had een korte periode waarin hij een dip had en geen muziek maakte, omdat hij niet wist hoe hij verder moest. Totdat hij tot een belangrijk besef kwam.

"Toen ben ik naar de studio gegaan en dacht ik: Ronnie pak je rust en doe het op je eigen manier."

Nu vindt hij het allerbelangrijkst dat hij plezier in het muziek maken heeft: "Ik ga niet naar de studio met de gedachte dat ik een hit ga maken."

Teksten

Pauw vraagt de rappers ook hoe zij omgaan met het gezeur van ouders over de teksten in hun nummers. Maar volgens Ronnie valt het gezeur nu heel erg mee. Hij schrijft dan ook niet meer over onderwerpen als drank en drugs.

"Het concept dat altijd belangrijk is geweest in rap is eigenlijk dat je rapt wat je leeft. Ik gebruik geen drugs meer, dus ik schrijf ook geen liedjes er meer over."

Hef vindt het oneerlijk dat rappers worden afgerekend op wat ze zeggen: "Wij zijn ook mensen. We ontwikkelen ons. Iets wat je drie jaar geleden heb gezegd, daar sta je nu misschien niet meer achter. Dat kan."

Legende

Hef wordt in het boek Hiphop in Nederland omschreven als een legende van de Nederlandse hiphop. Maar Hef is nog lang niet klaar met zijn muziekcarrière en is zeker niet van plan om te stoppen.

"Ik ben de enige rapper die al tien jaar relevant is. Ik ga nu bepalen hoe lang rappers door kunnen gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie