Up 2 Date

Wetsvoorstel ingediend om maximale straf doodslag te verhogen naar 25 jaar

foto: Afbeelding ter illustratie - ANP
  1. Newschevron right
  2. Wetsvoorstel ingediend om maximale straf doodslag te verhogen naar 25 jaar

Er klinkt al een tijd lang kritiek op de maximale straf voor doodslag. Die zou met 15 jaar te laag zijn en bovendien te ver af liggen van de maximale straf voor moord (30 jaar of levenslang). Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker van Rechtsbescherming hebben daarom nu een wetsvoorstel ingediend om de straf voor doodslag te verhogen naar 25 jaar.

Moord vs. doodslag

Zowel bij moord als bij doodslag gaat het om het opzettelijk doden van iemand. Het verschil is dat er bij moord sprake is van voorbedachte rade. Bij doodslag gebeurt het in een opwelling. Die maximale straf van 15 jaar zou volgens de ministers geen recht doen aan de ernst van het misdrijf en daarom tot onbegrip en een gevoel van onveiligheid zorgen in de samenleving. "Het is een zeer ernstig misdrijf dat onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers veroorzaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechters

Ook vanuit rechters komt er commentaar. De maximale straf voor doodslag zou tot lastige situaties leiden bij ernstige gevallen. De rechtbank van Rotterdam liet vorig jaar jaar naar aanleiding van de zaak tegen Bekir E. weten dat een heroverweging nodig is. Bekir E. is verantwoordelijk voor de dood van de 16-jarige Hümeyra, maar omdat niet kon worden bewezen dat hij een vooropgezet plan had om haar te doden, werd hij veroordeeld voor doodslag en kreeg hij een straf van veertien jaar met tbs. Een maximale straf van 25 jaar zou volgens de rechters meer mogelijkheden bieden om een gepaste straf op te leggen.

Ster advertentie
Ster advertentie