Up 2 Date

Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar krijgt geen straf

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar krijgt geen straf

Geert Wilders is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag schuldig bevonden aan groepsbelediging van Marokkanen. Dit naar aanleiding van zijn 'minder, minder'-uitspraak uit 2014. Hij werd ook aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie, maar daarvoor is hij vrijgesproken. De PVV-leider krijgt verder geen straf opgelegd, omdat de veroordeling zelf al voldoende zou zijn. "Hij betaalt al jaren een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening."

Extra Beveiligd

De zitting ging over de uitspraak die Wilders deed bij een verziekingsavond op 19 maart 2014. Hij vroeg toen aan zijn aanhang of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Toen de mensen "minder!" riepen, reageerde Wilders met: "dan gaan we dat regelen". Duizenden mensen deden daarna aangifte van discriminatie bij het Openbaar Ministerie

In 2016 veroordeelde de rechtbank Geert Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar toen werd ook geen straf opgelegd. Zowel het OM als Wilders gingen in hoger beroep, waarbij door het OM een geldboete van 5000 euro werd geëist. Wegens veiligheidsredenen vond de zitting van het hoger beroep vandaag plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

'onnodig grievend'

Het hof noemde de uitspraak die Wilders deed 'onnodig grievend.' "Hij deed zijn uitlatingen over een minderheidsgroep, zonder uitleg of nadere motivering. En hij liet zich negatief uit voor het oog van de camera's", aldus de voorzitter. Ook werd benadrukt dat hij zich bewust was van de impact van de uitspraken, omdat hij eerder op een markt in Den Haag dezelfde dingen riep.

De politicus werd niet veroordeeld voor het aanzetten tot haat of discriminatie, omdat "de opzet van Wilders niet erop was gericht zijn publiek daartoe aan te sporen", aldus het hof.

Niet Mee eens

Geert Wilders legt zich niet neer bij de uitspraak. Hij kondigde direct aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dit houdt in dat hij aan de hoogste rechter vraagt om de eerdere uitspraak te herzien. Ook liet hij in een reactie weten dat Nederland "een corrupt land is geworden."

Wilders vond dat er bij de keuze om hem te vervolgen sprake was van politieke beïnvloeding, omdat ook toenmalig minister Opstelten van Justitie zich ermee bemoeid zou hebben. Het gerechtshof is het hier niet mee eens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie