Up 2 Date

Waarom vinden er hevige protesten plaats in Frankrijk van mensen in gele hesjes?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Waarom vinden er hevige protesten plaats in Frankrijk van mensen in gele hesjes?

Zaterdag stond Frankrijk weer in het teken van hevige protesten van de gele hesjes. Met name in de hoofdstad Parijs sloeg de vlam in de pan. Een gebouw en tientallen auto's werden in brand gestoken en de politie reageerde uiteindelijk met traangas. Er zijn tot nu toe meer dan 400 mensen gearresteerd. Volgens de politie zijn er zeker 133 gewonden gevallen, waarvan 23 agenten.

Stijgende prijzen

Het is al dagen onrustig in Frankrijk, omdat tienduizenden burgers in gele hesjes demonstreren tegen de stijgende belastingen en brandstofprijzen. Ze zijn de steeds hoger wordende kosten van levensonderhoud helemaal zat en eisen veranderingen zodat ze het hoofd boven water kunnen houden.

Geweld en vandalisme

De Franse president Emmanuel Macron veroordeelt het geweld en het vandalisme vanuit de G20 top in Argentiniƫ: "Geen enkele reden rechtvaardigt dat veiligheidstroepen worden aangevallen, winkels worden geplunderd, openbare of particuliere gebouwen in brand worden gestoken, voetgangers of journalisten worden bedreigd of dat de Arc de Triomphe wordt beklad." De Arc de Triomphe is overigens niet alleen beklad, maar er zijn ook historische beelden kapotgemaakt.

Noodtoestand?

Macron wil met zijn premier en minister van Binnenlandse Zaken kijken hoe ze het gesprek kunnen aangaan met de gele hesjes. Ook het uitroepen van de noodtoestand wordt overwogen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gele hesjes in Nederland

Inmiddels hebben er in Nederland ook protestacties van gele hesjes in Maastricht, Nijmegen en Den Haag. Zaterdag stonden een paar honderd mensen op het Binnenhof in Den Haag te protesteren tegen het kabinetsbeleid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie