Up 2 Date

Chicago verwijdert beeld Columbus na rellen

foto: Videostill
  1. Newschevron right
  2. Chicago verwijdert beeld Columbus na rellen

De autoriteiten in de Amerikaanse stad Chicago hebben een beeld weggehaald van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Burgemeester Lori Lightfoot liet het monument in Grant Park verwijderen nadat protesten met activisten flink uit de hand waren gelopen, aldus de lokale media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

onderdrukking inheemse inwoners

Activisten vinden dat Columbus verantwoordelijk is voor de onderdrukking van inheemse inwoners van het hele continent. Bij demonstraties bij het beeld, dat sinds 1933 in het stadspark stond, raakten een week geleden 49 politiemensen en vier betogers gewond.

niet allemaal blij

Niet alle inwoners van Chicago zijn blij met het besluit van de gemeente om het beeld weg te halen. Het hoofd van een organisatie voor Amerikanen van Italiaanse afkomst, de JCCIA, noemt de Columbus volgens NBC Chicago juist een symbool van hoop. "Ik kan garanderen dat Italiaanse Amerikanen hier niet blij mee zijn."

beeldenstorm

Betogers keren zich op meer plaatsen in de wereld tegen beelden van omstreden figuren uit de koloniale periode. In het Britse Bristol is het beeld neergehaald van een slavenhandelaar en in Belgiƫ gebeurde dat met het beeld van koning Leopold II. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoorden in Congo.

nog een beeld weg

In de VS zijn op meerdere plaatsen beelden van Columbus beklad, waaronder ook het beeld in Grant Park. Burgemeester Lightfoot had eerder nog gezegd dat beeld van Columbus te willen laten staan. De gemeente heeft inmiddels ook een ander beeld van Columbus weggehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie