Up 2 Date

Ter Apel vanaf vandaag verboden gebied voor ongeregistreerde asielzoekers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ter Apel vanaf vandaag verboden gebied voor ongeregistreerde asielzoekers

In Ter Apel geldt sinds vanmiddag 12.00 uur een nieuwe noodverordening die niet-geregistreerden asielzoekers verbiedt om zich te begeven op of rondom het aanmeldcentrum. Zij moeten op een andere locatie hun registratiemoment afwachten. Hulporganisaties plaatsen grote vraagtekens bij deze regel.

Angst

Met de noodverordening die in principe tot 1 oktober geldt, wil de veiligheidsregio voorkomen dat mensen onnodig lang bij het aanmeldcentrum blijven hangen wanneer zij wel al zijn aangemeld en een registratienummer hebben. Veel mensen durven namelijk niet te vertrekken naar het tijdelijk asielzoekerscentrum in Zoutkamp, uit angst om hun plek op te geven in de wachtrij voor registratie en identificatie. Hierdoor sliepen er afgelopen weken steeds meer mensen buiten op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, benadrukt de veiligheidsregio zaterdag.

Een fout

In de noodverordening staat een fout in de tekst, waardoor mensen die zich voor het eerst melden in Ter Apel ook niet op het terrein mogen verblijven. Dit klopt niet. Het is niet zo dat ongeregistreerde asielzoekers bij aankomst meteen een boete krijgen of worden weggestuurd. Wel moeten zij zich zo snel mogelijk later registreren en daarna, net als de rest van de niet-geregistreerde, doorgaan naar het tijdelijk asielzoekerscentrum in Zoutkamp.

De advocaten van de veiligheidsregio werken nu aan een nieuwe versie van de noodverordening, zodat hier geen verdere misverstanden meer over ontstaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiecontrole

De politie controleert of de noodverordening wordt nageleefd, al is het niet de bedoeling dat overtreders direct worden aangehouden. "Mensen zullen er eerst op worden aangesproken dat ze in overtreding zijn", meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan NU.nl.

Voor minderjarigen die zonder ouders aankomen en asielzoekers die medisch zorg of hulp nodig hebben, gelden andere regels. Zij worden met voorrang ingepland als ze in Ter Apel aankomen.

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk is geschrokken van de nieuwe verordening "De maatregel roept veel vragen op", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Allereerst of het wettelijk is toegestaan om asielzoekers te verbieden in bepaald gebied te komen waar andere mensen wel mogen komen."

Nog belangrijker is dat deze nieuwe verordening niks doet aan het structurele probleem in Ter Apel. "Tot eergisteren waren de COA en de gemeenten nog niet in staat voldoende opvangplekken voor iedereen te vinden. Hierdoor sliepen nog vele mensen voor de hekken van Ter Apel. Zorg er eerst voor dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie