Up 2 Date

Zeker 400 mensen geëvacueerd uit Ter Apel na noodkreet inspectie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zeker 400 mensen geëvacueerd uit Ter Apel na noodkreet inspectie

Vrijdagavond zijn er zeker 400 mensen geëvacueerd van het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zij werden met bussen naar andere plekken in het land gebracht, nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eerder op de avond alarm sloeg over de gezondheidssituatie. Zij waarschuwden voor 'een groot risico' op het uitbreken van infectieziekten vanwege de slechte hygiëne.

Angst

Niet iedereen stapten in de bussen die afgelopen nacht naar het terrein werden gestuurd. Bij de mensen die achter bleven in Ter Apel is er een angst dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet iedereen in de juiste volgorde terug kan brengen naar Ter Apel om hun asielverzoek te doen. "In een bus stappen betekent dat ze niet buiten hoeven te slapen, maar ze zijn bang dat ze dan veel later een asielaanvraag kunnen doen", aldus een woordvoerder.

Uiteindelijk zijn er volgens een woordvoerder van Vluchtelingenwerk zo'n vijftig tot tachtig mensen achtergebleven. De mensen die wel in de bus zijn gestapt, zijn naar Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspectie

Volgens de inspectie van de IGJ verbleven er gisteren zo'n 700 mensen "onder erbarmelijke omstandigheden" op het terrein rond het aanmeldcentrum. "Er is een gebrek aan water, schone wc's, douches, wasgelegenheid en beschutting. Hierdoor bestaat het risico op uitbraak van infectieziektes. Dit is niet alleen een gevaar voor de mensen die op het terrein wachten op hun asielaanvraag, maar ook voor de mensen die daar nu werken of wonen."

De inspectie riep op de situatie onmiddellijk te verbeteren door voldoende water, sanitaire voorzieningen en beschutting te regelen. "Ook bij het verplaatsen van mensen naar opvanglocaties moet rekening gehouden worden met het uitbreken en verspreiden van infectieziekten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie