Up 2 Date

Recordaantal van 400 mensen sliep vannacht buiten in Ter Apel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Recordaantal van 400 mensen sliep vannacht buiten in Ter Apel

De situatie in Ter Apel wordt steeds schrijnender. Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers hebben in de nacht van zondag op maandag zo'n 400 mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren dit zoveel mensen.

Recordaantal

De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is al lange tijd zorgwekkend en lijkt alleen maar slechter te worden. In de nacht van vrijdag op zaterdag sliepen er 250 mensen buiten en in de nacht van zaterdag op zondag waren dit er 300. Afgelopen nacht liep dat dus op tot een triest nieuw recordaantal van 400. De mensen die buiten moesten slapen, deden dit voor een gedeelte onder luifels, die al eerder ter beschutting werden geplaatst. Ook sliepen er asielzoekers in de sporthal op het terrein en op stoelen in de wachtruimte van de IND.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tentjes komen terug

Willem Straat, een lokale ondernemer, kon de situatie niet langer aanzien en startte afgelopen maand samen met andere lokale ondernemers een crowdfundingsactie op. Met dit geld werden er tentjes gekocht die vorige week maandag aan de asielzoekers werden uitgedeeld. Hiermee hoopten de ondernemers de asielzoekers iets meer privacy en beschutting te bieden. Tot grote verontwaardiging van initiatiefnemer Straat werden de tentjes dinsdagavond weer in beslag genomen door de politie, omdat het niet veilig zou zijn.

Vandaag heeft de gemeente Westerwolde besloten dat deze tentjes toch weer mogen worden opgehaald. "Blijkbaar is de gemeente het met ons eens dat er geen juridische basis was voor het afnemen", laat Straat aan het AD weten. Hij gaat de tentjes "op zeer korte termijn" ophalen en controleren of ze nog bruikbaar zijn. Hierna wil hij de tentjes opnieuw naar het terrein brengen.

Veiligheidsrisicogebied

Het overvolle aanmeldcentrum brengt meerdere problemen met zich mee. Zo leidde de drukte vorige week al tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde heeft het voorterrein van het aanmeldcentrum hierom bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor kan er preventief gefouilleerd worden en komt er extra cameratoezicht.

Ster advertentie
Ster advertentie