Up 2 Date

Politie neemt eerder uitgedeelde tenten aan asielzoekers in beslag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie neemt eerder uitgedeelde tenten aan asielzoekers in beslag

Gisteravond werden er 200 blauwe tentjes in beslag genomen bij het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel omdat deze volgens de gemeente onveilig zijn. Hierdoor sliepen er opnieuw 250 mensen in de buitenlucht. De tentjes werden eerder deze week door lokale ondernemers uitgedeeld aan de asielzoekers.

Crowdfundingsactie

Het is al maandenlang overvol bij het azc in Ter Apel, maar zo druk als de afgelopen dagen is het maar een keer eerder geweest. Dinsdagavond waren er rond de 300 asielzoekers op het grasveld voor het azc. Lokale ondernemers konden het niet langer aanzien en startten een crowdfundingsactie op. Hiermee haalden zij zo'n 12.500 euro op, waarmee zij 200 opgooitentjes voor de asielzoekers kochten.

Gisteravond werden deze tentjes weer weggehaald door politieagenten en BOA's. De politie zei dat de in beslag genomen tentjes teruggaan naar de ondernemers. Op beelden is te zien hoe agenten de asielzoekers vraagt de tenten te verlaten en deze weer in te leveren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onveilig

De tenten zijn in beslag genomen omdat deze door gemeente Westerwolde werden gezien als onveilig. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", zei een woordvoerder. De tenten zouden ook problemen de hygiene veroorzaken. Verder staat de gemeente niet achter de crowdfundingsactie, omdat deze niet bijdraagt aan een structurele oplossing. "We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."

Verbazing

De ondernemers die de crowdfundingsactie zijn gestart, snappen niks van de beslissing van de gemeente. Initiatiefnemer Willem Straat noemt het weghalen van de tentjes diefstal. "Dit is volstrekt idioot. Die tentjes zijn van de vluchtelingen."

Ook Frank Candel, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, vertelde gisteravond aan RTV Noord dat hij met verbazing heeft toegekeken. "Dit is niet uit te leggen, dit is verschrikkelijk. Ik begrijp niet dat je tenten weghaalt en niet tegelijkertijd een bus neerzet om mensen naar een hotel te brengen. Er wordt tegen 300 mensen gezegd: de tent moet weg, maar je mag hier wel slapen. Maar waar dan?"

Vechtpartijen

Dinsdagavond bleef het een lange tijd onrustig rond het azc. Zo braken er verschillende vechtpartijen uit bij het aanmeldcentrum en werd de N366 rondom het azc uit voorzorg afgesloten voor verkeer. Volgens de politie zorgden agenten ervoor dat de rust terugkeerde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie