Up 2 Date

Het kabinet overweegt asielzoekers tijdelijk op zee op te vangen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het kabinet overweegt asielzoekers tijdelijk op zee op te vangen

De druk op de asielopvang in Nederland is hoog en het kabinet zoekt naar oplossingen. Het duurt nog lang voor er nieuwe asielzoekerscentra worden geopend. In de tussentijd overweegt het kabinet drie cruiseschepen in te zetten voor de opvang van asielzoekers op zee. Er wordt nog onderzocht of dat juridisch en qua veiligheid mogelijk is.

Op straat

De druk op de asielopvang in Nederland is al lange tijd hoog, maar in de afgelopen weken is de situatie met een rap tempo verslechterd. Er sliepen afgelopen tijd al honderden mensen op straat bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Vaak was er geen toegang tot voldoende water, sanitaire voorzieningen of medische zorg. Staatssecretaris van Asiel, Eric van de Burg, gaf gisteravond in een crisisoverleg over asielopvang aan dat hij denkt dat deze situatie nog wel weken zo kan blijven.

Cruiseschepen

Om de asielzoekers op te kunnen vangen laat van den Burg drie cruiseschepen naar Nederland komen. De ligplaats van de schepen is nog niet duidelijk, omdat gemeentes hier toestemming voor moeten geven. Eerder werd Vlissingen genoemd als ligplaats, maar deze gemeente trok zich afgelopen week terug. Hierom wordt er nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om vluchtelingen op te vangen op cruiseschepen die niet aanmeren in een gemeente. Bij deze mogelijkheid moeten er wel ‘loodsboten’ ingezet worden om van en naar wal te gaan. “Anders zitten ze er gevangen en dat mag niet”, geeft Van den Burg aan.

Absurd Idee

VluchtelingenWerk reageert op Twitter op de plannen van Staassecretaris Van den Burg. Zo noemen ze het onder meer een absurd idee om vluchtelingen in een dobberend cruiseschip op te vangen. "Er is geen onderzoek voor nodig om te bedenken dat je mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld dat niet aan kunt doen. Het opvangen van vluchtelingen doe je als samenleving en niet van een afstandje op zee." VluchtelingenWerk begrijpt dat er op dit moment alleen maar moeilijke oplossingen zijn, maar noemt deze "een van de lelijkste in zijn soort."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebouwen aankopen

Naast de cruiseschepen heeft het kabinet in het crisisoverleg nog andere maatregelen besproken. Zo moet het makkelijker worden voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om leegstaande gebouwen aan te kopen voor huisvesting, ook als deze locaties eigenlijk een andere bestemming hebben. Het gaat hier bijvoorbeeld om oude hotels. Ook wanneer een gemeenteraad het hier niet mee eens is, belooft het kabinet toch toestemming te geven.

Ster advertentie
Ster advertentie