Up 2 Date

Opnieuw te weinig bedden voor asielzoekers in Ter Apel: 120 mensen slapen op stoelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Opnieuw te weinig bedden voor asielzoekers in Ter Apel: 120 mensen slapen op stoelen

In het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel is sprake van een groot tekort aan bedden. Dat leidde ertoe dat er gisteren wederom voor veel mensen geen slaapplaats was, waardoor 120 mensen in stoelen in de wachtkamer hebben moeten slapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan onder meer NOS.

'Zorgelijke situatie'

Het is bij de opvang in Ter Apel extra druk, omdat er in Breda en Nijmegen noodopvangen zijn gesloten. De ongeveer 200 mensen die daar sliepen, zijn naar Ter Apel gekomen, waar zelfs de nachtopvang en sporthal al vol zaten. Sommigen van hen konden naar een opvang in Heerenveen.

"Mensen zitten op plastic stoeltjes, die ook nog eens zijn vastgelijmd aan de grond, soms voor de tweede nacht", aldus een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Vrouwen, kinderen, gezinnen en alleenstaande mannen. Het zijn mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld en dit is wat ze treffen. Het is een buitengewoon moeilijke en zorgelijke situatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Druk

Bij het azc in Ter Apel zit het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vaak gaan asielzoekers die naar Nederland komen eerst hier naartoe voordat ze op een andere locatie onderdak krijgen. Er is eigenlijk plaats voor 2000 mensen, maar door de drukte van de laatste tijd moeten er vaak op het laatste moment slaapplekken bijkomen. Eerder deze maand leek het er nog op dat er mensen op het grasveld buiten het terrein moesten slapen, later werden zij ondergebracht in de kantoren van het opvangcentrum.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Extra opvangplekken

Het plan is nu dat de 25 veiligheidsregio's in Nederland vanaf morgen ieder 150 noodopvangplekken regelen, om zo de mensen die niet terechtkunnen in Ter Apel onderdak te bieden.

Ster advertentie
Ster advertentie