FunX

Muni ging van asielzoeker naar meester in de rechten: "Alles te danken aan mijn moeder"

foto: privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Muni ging van asielzoeker naar meester in de rechten: "Alles te danken aan mijn moeder"

Van asielzoeker naar meester in de rechten. Dat dat heel goed mogelijk is, bewijst de 24-jarige Muni. Zij behaalde haar master Privaatrecht en ging viral op LinkedIn met een post daarover. In het bericht droeg Muni namelijk haar masterdiploma op aan haar "lieve en dappere moeder", die 21 jaar geleden in haar eentje uit Eritrea vluchtte om haar kind een beter leven te geven: "Alles wat ik heb bereikt, heb ik te danken aan haar onvoorwaardelijke liefde, steun en doorzettingsvermogen".

Onderwijs

Muni weet heel zeker dat het zonder haar moeder niet was gelukt om te komen waar ze nu is. Aan Tannaz legt ze uit waarom: "We gingen van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum en zij zorgde er altijd voor dat ik naar een school kon buiten het asielzoekerscentrum, zodat ik het beste onderwijs kreeg en wat standvastigheid."

Daarnaast heeft ze veel respect voor hoe haar moeder het destijds allemaal in haar eentje heeft gedaan: "Ze begreep de taal niet, was alleen in een vreemd land. Ze heeft zelf geen opleiding gehad. Maar ze bleef altijd heel sterk voor mij, omdat ze een betere toekomst voor mij wilde."

Muni en haar moeder vluchtte uit Eritrea: "Mijn master is mijn moeders beloning!"

Druk

Dat Muni's moeder zoveel voor haar dochter over heeft gehad, is geweldig, maar het kan ook de nodige pressure met zich meebrengen. Had Muni geen momenten dat ze een enorme druk voelde om te presteren? "Je voelt wel een hogere druk, een zwaardere last op je schouders", zegt Muni. "Maar ze heeft me altijd gesteund in alles wat ik deed."

gelukt

Het moment dat Muni haar diploma van de Master Privaatrecht (Commerciële Rechtspraktijk) aan de Universiteit van Amsterdam in ontvangst mocht nemen, was een bijzonder en emotioneel moment. "Het was alles wat zij mij altijd al wilde geven en nu is het bij dezen gelukt."

Toekomst

Natuurlijk eindigt het verhaal van Muni hier niet. Ze heeft nog veel toekomstplannen. Om te beginnen wil ze de advocatuur in. Om dat te bereiken gaat ze binnenkort stagelopen op de Zuidas. "De advocatuur en de Zuidas wordt vaak een wit bolwerk genoemd en ik kan me voorstellen dat er voor studenten met een migratieachtergrond een hogere drempel is om daar überhaupt te solliciteren."

Muni moedigt iedereen aan om dat juist wel te doen en hoopt met haar verhaal een inspiratiebron te zijn voor rechtenstudenten met een soortgelijke achtergrond.

Ster advertentie
Ster advertentie