FunX

Kirsten (19) hoopt tienermoeder van het jaar te worden: "Wekelijks vooroordelen"

foto: Instagram: kirsten.ac
  1. Newschevron right
  2. Kirsten (19) hoopt tienermoeder van het jaar te worden: "Wekelijks vooroordelen"

Hoe is het om in deze tijd tienermoeder te zijn? De 19-jarige Kirsten beviel een half jaar geleden van haar dochter en hoopt dit jaar tienermoeder van het jaar te worden. "Tegenwoordig zien we zoveel foute beelden en niet hoe het echt is”, zei ze in Start met Fernando.

Kirsten (19) hoopt tienermoeder van het jaar te worden: “tegenwoordig zijn er zoveel foute beelden”

Eerste reacties

Toen de mensen om Kirsten heen erachter kwamen dat zij zwanger was, kreeg ze veel geschokte reacties. "Ik heb ook heel veel positieve reacties gehad, maar de meeste mensen wisten echt niet hoe ze moesten reageren", aldus Kirsten, die op 18-jarige leeftijd haar eerste echo te zien kreeg. "Het eerste wat de verloskundige ook zei was: 'Ga je het houden of ga je het weg laten halen?'", ondanks dat Kirsten al had doorgegeven dat ze het wilde houden. "Toch kreeg ik best vaak die vraag."

Schrikken

In het begin was het ook voor Kirsten zelf een grote schok. "Het was natuurlijk heel erg schrikken en ik dacht van: hoe ga ik dit doen? Op een gegeven moment ga je erover nadenken en denk je: oké, welke wegen kan ik inslaan? Wat kan ik doen om de zwangerschap op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen?"

Er ontstond een kantelpunt waarbij zowel Kirsten als haar ouders vooral in oplossingen gingen denken. "Toen dachten we: oké, we gaan er met z'n allen voor. We gaan het zo goed mogelijk doen voor de kleine. En ja, dan zie je die obstakels langzaam verdwijnen."

Quote

Toen zei een verpleegkundige: 'Nou ja, deze zwangerschap was toch al niet gepland'.

Vooroordelen

Er zijn veel vooroordelen over tienermoeders en Kirsten zegt daar nog altijd heel veel mee te maken te krijgen. "Ik denk dat het nog steeds wel wekelijks gebeurt. Bij mij begon het pas echt toen ik bevallen was. Eigenlijk al meteen in het ziekenhuis. Want mijn dochter heeft op de Neonatale Intensive Care gelegen en eigenlijk was het al meteen de vraag of ze het ging halen of niet. Toen zei een verpleegkundige: 'Nou ja, deze zwangerschap was toch al niet gepland'. Dat soort opmerkingen kreeg ik eigenlijk meteen al naar m’n hoofd toe."

Opvoeding

Kirsten doet zelf de opleiding Verpleegkunde en werkt daarnaast in een verzorgingstehuis. Met de opvang van haar dochter wordt ze geholpen door haar ouders. "Ik woon nog bij m’n ouders en mijn moeder past veel op haar, omdat zij zelf niet wil dat ze naar de opvang gaat. Dus dat is natuurlijk heel fijn."

Tienermoeder van het jaar

Kirsten doet ook mee aan de Tienermoeder van het Jaar-verkiezing. "Ik denk dat ik een heel realistisch beeld kan laten zien van hoe het is om tienermoeder te zijn. Tegenwoordig zien we zoveel foute beelden en niet hoe het echt is. Je ziet op televisie maar één procent van alle tienermoeders, natuurlijk. Vaak is het heel erg op entertainment gericht en dat is denk ik ook waar het fout gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie