FunX

Karishma (25) vast 9 nachten voor Navratri: "Het is een tijd van bezinning"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Karishma (25) vast 9 nachten voor Navratri: "Het is een tijd van bezinning"

Het is dit jaar de eerste keer sinds 1995 dat de christelijke en de islamitische vastenperiode elkaar overlappen. Maar wist je dat er op dit moment een andere vastenperiode in volle gang is? Het gaat om het hindoeïstische feest Navratri. De 25-jarige Karishma vertelde er meer over aan Tannaz.

'Negen nachten'

"Navratri staat letterlijk voor 'negen nachten'", legt Karishma uit. "Dat is voor ons hindoes de tijd van bezinning en het reinigen van ons lichaam." Navratri wordt twee keer per jaar groots gevierd. "In het voorjaar en in het najaar", vertelt Karishma. "Veel mensen kennen Holi en Divali, maar Navratri is eigenlijk het derde grote feest. Voor mij is het belangrijk dat meer mensen erover te weten komen en wat het inhoudt."

Karishma legt uit hoe het vasten tijdens Navratri werkt: "Het is de bedoeling dat je je lichaam reinigt, dus we eten geen vis, vlees of andere dierlijke producten. Je eet dus plantaardig. Oudere mensen en hele gelovige mensen eten voornamelijk alleen fruit."

Karishma vast 9 nachten voor Navratri: "Het is een tijd van bezinning!"

Video niet beschikbaar

Godin Durga

Tijdens Navratri wordt de godin Durga vereerd. "Zij is de beschermende moeder van ons allen", vertelt Karishma. Durga heeft negen verschillende gedaantes, waarvan elke gedaante een speciale betekenis heeft. Iedere dag wordt een van de negen gedaantes vereerd. "In het hindoeïsme geloven we dat alles voortkomt uit de moeder, ze geeft ons leven. We zien het universum als een universele moeder voor al het leven. Ik vind het heel mooi dat we daarbij stilstaan", aldus Karishma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie