FunX

Stijn (21) verkocht zijn ziel als NFT: "Het gaat mij niet om het geld"

foto: Astrid van der Zijden
  1. Newschevron right
  2. Stijn (21) verkocht zijn ziel als NFT: "Het gaat mij niet om het geld"

Sinds de opkomst van non-fungible tokens (NFT's) zien velen hun kans schoon om met de meest opmerkelijke digitale items schatrijk te worden. Een uitzondering op die regel is de 21-jarige student Stijn. Hij verkocht namelijk zijn ziel als NFT voor slechts 330 euro en vertelt aan Sander & Vonneke waarom hij dat heeft gedaan.

'Bizar verhaal'

"Ik heb mijn ziel verkocht als NFT. Het is een soort digitaal contract en in plaats van dat ik een contract op papier heb getekend, heb ik hem digitaal op een blockchain geüpload", legt Stijn uit. De ludieke actie leverde de marketingstudent uiteindelijk maar 330 euro op. Echter geeft Stijn aan dat de verkoop van zijn ziel een bewuste keus was en dat het hem niet om het geld ging.

"Het gaat mij echt niet om het geld. Ik hoop namelijk meer aandacht te trekken naar cryptocurrency. Als marketingstudent wilde ik voor een project geen reclame maken voor een bedrijf of product, maar juist voor iets waar ik echt achter sta. Ik vind cryptocurrency nu heel erg interessant, dus ik hoopte dat ik met het bizarste verhaal dat ik kon verzinnen de aandacht kon trekken van mensen." Dat is de 21-jarige goed gelukt, aangezien zijn verhaal volop aandacht krijgt in de media.

Quote

Mijn ziel staat momenteel te koop als kunstwerk voor 3,5 miljoen euro.

Stijn (21)

Wat kun je met een ziel?

Een vraag waar veel mensen waarschijnlijk mee zitten, is wat de koper nu precies kan met de ziel van Stijn. Volgens de student mag de koper helemaal zelf bepalen wat er met zijn ziel gebeurt. "Ik sta open voor alles. Het is niet meer mijn ziel, dus het ligt een beetje aan wat de koper ermee wil of kan doen. In dit geval ziet de koper het als een kunstproject en mijn ziel staat momenteel te koop als kunstwerk voor 3,5 miljoen euro." Van dat bedrag ziet Stijn slechts een klein deel terug als de NFT daadwerkelijk wordt verkocht.

Consequenties

Sinds de verkoop van zijn ziel raken mensen maar niet uitgepraat over wat het precies betekent om je ziel te verkopen. Naarmate Stijn steeds meer reacties leest over zijn actie moet hij toegeven dat hij het ergens toch een beetje eng vindt dat zijn ziel niet meer zijn eigendom is. "Ik ben wel benieuwd naar de consequenties van wat ik heb gedaan. Ik lees veel reacties over dat ik naar de hel ga en complottheorieën over dat ik door de overheid zou zijn ingeschakeld om dit te doen. Dat is allemaal natuurlijk niet waar en ik doe het helemaal vrijwillig."

Wat is een NFT?

Een NFT, oftewel een niet-vervangbare token, is een unieke token die is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin. Anders dan een cryptomunt zijn NFT's niet te kopiëren en helemaal uniek, waardoor ze vaak dienen als digitaal verzamelobject en heel veel waard kunnen worden. Eerder werden al de Disaster Girl-meme en de Charlie Bit My Finger-video verkocht als NFT, maar ook gifjes en personages uit Street Fighter werden op deze manier het bezit van fans.

Ster advertentie
Ster advertentie