OMG

'Charlie Bit My Finger'-video geveild voor ruim $760.000

foto: YouTube: jasminmakeup
  1. Newschevron right
  2. 'Charlie Bit My Finger'-video geveild voor ruim $760.000

Iedereen die zo'n veertien jaar geleden veel tijd op het internet doorbracht, kent de Charlie Bit My Finger-video wel. Het filmpje van de twee Engelse broers was een tijdje zelfs de meest bekeken video op YouTube. De familie die het filmpje maakte heeft er nu flink wat aan verdiend, want de video is als NFT (non-fungible token) geveild voor meer dan $760.000.

Wat is een NFT?

Een NFT, oftewel een niet-vervangbare token, is een unieke token die is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin. Anders dan een cryptomunt zijn NFT's niet te kopiëren en helemaal uniek, waardoor ze vaak dienen als digitaal verzamelobject en heel veel waard kunnen worden. Eerder werden al de Disaster Girl-meme en de Charlie Bit My Finger-video verkocht als NFT, maar ook gifjes en personages uit Street Fighter werden op deze manier het bezit van fans.

883 miljoen views

De originele video, waarin je Harry (3) en Charlie (1) samen in een stoel ziet zitten, werd in 2007 geüpload door de vader van de broertjes, Howard. Hij vond het een leuke homevideo om te delen met de rest van de familie en zette het op YouTube, omdat het filmpje te groot was om te e-mailen. Hij had geen idee dat het zo'n grote internethit zou worden. Het filmpje met het bekende "Charlie! Charlie bit me"-zinnetje werd sindsdien zo'n 883 miljoen keer bekeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geveild

Afgelopen weekend, op de veertiende verjaardag van het filmpje, werd de veiling gestart. Nu het als NFT is verkocht, zal de originele versie van YouTube verdwijnen. Op de website van de veiling is te lezen dat de hoogste bieder niet alleen de eigenaar is van "een heerlijk stukje internethistorie", maar ook zijn of haar eigen parodie van de video op mag nemen met de twee broers, inmiddels 17 en 15 jaar oud.

Opbrengst

Howard vertelde aan Business Insider dat dat familie afgelopen jaren aardig heeft verdiend aan de video. "Onze familie heeft er financieel van geprofiteerd en daardoor konden we de jongens een geweldige start van hun leven geven." Met de veiling wilde de familie vooral "op een nieuwe manier met hun fans in contact komen". De opbrengst wordt gebruikt om voor een deel de milieuschade te compenseren die de cryptobusiness zou maken. De rest gebruikt de familie voor opleidingen voor Harry en Charlie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie