FunX

Zoë (24) en Yentl (19) over hun liefde voor sneakers: "Ik heb meer dan 70 paar in de kast staan"

foto: privéfoto: Zoë (l) | Akadrestudio: Yentl (r)foto: Privéfoto: Zoë
  1. Newschevron right
  2. Zoë (24) en Yentl (19) over hun liefde voor sneakers: "Ik heb meer dan 70 paar in de kast staan"

De kans is groot dat jij een aantal sneakers in je kast hebt liggen, maar je collectie is vast niet zo enorm als die van Zoë (24) en Yentl (19). Met meer dan 70 paar kunnen ze zichzelf echte sneakerheads noemen, maar het gaat de twee om meer dan 'gewoon schoenen'. Aan FunX vertellen ze hoe hun liefde voor sneakers is begonnen, wat de schaduwzijde van de sneakerwereld is en wat ze ervoor over hebben om een paar sneakers te bemachtigen. "Ik ben een keer heel de nacht in de rij gaan staan om een schoen te kunnen kopen", vertelt Yentl.

Zoë, ambassadeur bij sneakerplatform KLEKT

foto: Privéfoto: Zoë

Zoë

Hoeveel schoenen heb jij in je schoenenkast staan?
"Ik denk dat ik 75 paar schoenen heb. In mijn kamer hangen plankjes, daarop staan al mijn Nike Jordan 1’s en Nike Dunks."

Wanneer en hoe is jouw liefde voor sneakers begonnen?
"Ik groeide op met twee broers en ik ging altijd met hen en met hun vrienden om. Daarnaast kocht mijn vader in die tijd sneakers voor mij. Door die combinatie kleedde ik me als een tomboy en zat mijn liefde voor sneakers er al vroeg in.”

Wanneer begon die liefde uit te groeien tot een passie?
"In mijn tijd had je Tumblr en daarop zag ik vaak Yeezy's voorbijkomen. Die schoenen waren in die tijd heel exclusief. Toen dacht ik: weet je wat? Ik ga gewoon meedoen met die trend. Dus deed ik een keer mee met een raffle (een loting waarbij je de kans krijgt om sneakers te kopen, red.) in Amsterdam. Ik won toen een paar Yeezy's en daarna nog een keer. Zo is mijn liefde voor sneakers gaan groeien."

Quote

Als ik wist dat er zaterdag om 09.00 uur een schoen uitkwam, kon ik vrijdagavond niet meer slapen.

Zoë

Hoe vaak koop jij nieuwe schoenen?
"Ik werkte een tijdje in een schoenenwinkel, toen wilde ik alles hebben. Doordat ik daar werkte, dachten mensen dat ik alles kon pakken, maar dat is niet zo. Ik deed mee aan elke raffle, ging in de rij staan voor schoenenwinkels en was uren kwijt aan research om te onderzoeken welke schoenen nog beschikbaar waren. Nu werk ik in de kledingwinkel ANSH46, dus koop ik kleding in plaats van schoenen, haha. Ik koop alleen schoenen waar een verhaal achter zit."

Waarom vind je het leuk om sneakers te sparen?
"Doordat ik zoveel schoenen heb, heb ik het voordeel dat ik mijn sneakers kan afwisselen. Als ik vandaag een schoen aan heb, trek ik morgen niet hetzelfde paartje aan. En je kan je outje ermee afmaken. Als ik een witte outfit draag, draag ik kleurrijke schoenen om het af te maken. En als ik een leuke, drukke outfit heb, kalmeer ik het met rustige schoenen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Welk paar is voor jou het meest bijzonder en waarom?
"De Nike Air Max 98: de schoen die ervoor gezorgd heeft dat ik schoenen ben gaan verzamelen. Toen ik een foto van dit model zag, wilde ik 'm heel graag hebben, maar ik had de release gemist. Ik ben toen een keer naar Rotterdam gereisd om ze alsnog te bemachtigen. Een winkel had ze alleen nog in maat 38, terwijl ik maat 39 heb. Ik dacht: f*ck it, ik koop ze gewoon en ik ga die schoen forceren. Toevallig had een vriend die schoenen in maat 39 en mocht ik die ook hebben. Ik draag ze niet meer, maar ik vind het wel belangrijk om ze te houden, omdat daarmee het sparen van schoenen is begonnen."

foto: Privéfoto: Zoë

Hoe reageert jouw omgeving op je liefde voor sneakers?
"Toen ik wat jonger was, kwam het wel eens voor dat ik in aanmerking kwam voor een exclusief paartje, maar er geen geld voor had. Als dat gebeurde, zeiden mijn ouders wel eens: ‘Je mag ons geld gebruiken’, omdat ze wisten dat schoenen mijn passie waren. Soms werden ze gek van me, omdat ik op een gegeven moment elke week thuiskwam met nieuwe schoenen. Nu vinden ze het wel leuk, omdat ze mijn liefde voor schoenen terug kunnen zien in mijn kamer. Het is een dure hobby, maar ze hebben liever dat ik verslaafd ben aan schoenen dan aan drugs.

Mijn vrienden vinden het ook leuk en supporten me. Zo reposten ze mij op hun Instagramstory en vertellen ze over mij aan hun vrienden."

Trends voor schoenen blijven veranderen. Welke sneaker is volgens jou tijdloos?
"Waarschijnlijk gaan heel veel mensen het niet met mij eens zijn, maar ik denk dat het de All White Airforce 1’s is. Die kan, als hij natuurlijk schoon is, onder alles gedragen worden. En ik moet zeggen dat ik dat paartje ook altijd blijf kopen."

Heb je ooit last gehad van FOMO, omdat je niet aan een bepaald paar kon komen?
"Dat had ik vooral vroeger. Als ik wist dat er zaterdag om 09.00 uur een schoen uitkwam, kon ik vrijdagavond niet meer slapen. Ik zat dan heel de nacht achter mijn telefoon en laptop en scrolde door alle sneakerwebsites. Ik droomde er zelfs over! En als ik ze niet kon krijgen, moest je heel de dag niet met me praten. Nu heb ik dat nog wel eens, haha. Als ik een paartje wil, moet ik dat ook krijgen."

Er zijn mensen die veel geld verdienen met het verzamelen en doorverkopen van sneakers. Wat vind jij daarvan en heb je het wel eens overwogen?
"Er zijn resellers. Dat zijn mensen of winkels die sneakers voor een duurdere prijs doorverkopen. I respect the hustle, maar het is wel naar voor de niet-verzamelaars, die ook een keer een paar sneakers willen kopen, maar er vervolgens niet aan kunnen komen."

Tijdens de eerste lockdown startte je de #BoredInTheHouse-challenge op Instagram. Die ging viral. Voelde je daardoor druk om meer content te maken?
"Op een gegeven moment werd ik wakker met 8000 volgers, terwijl ik daarvoor maar 2000 volgers had. Ik kreeg daardoor de drang om meer content te maken. Zo had ik in mijn notities een overzicht waarin stond wat voor foto’s ik wilde maken en hoe ik die foto’s wilde bewerken. En als ik merkte dat een foto niet goed werd opgepakt, had ik er geen plezier meer in. Ik besloot daarom om mijn Instagramaccount te deactiveren."

Dat lijkt me heftig. Wat voor invloed had dat op je leven?
"Ik was constant bezig met het creëren van content en vond het daarom niet meer leuk. Ik genoot ook niet meer van de leuke momenten met mijn vriendinnen."

Had het ook invloed op je vriendschappen?
"Ik merkte dat als vriendinnen met me wilde afspreken, ik me expres leuker ging kleden, zodat ik leuke foto’s kon maken."

Hoe gaat het nu met je?
"Nu ben ik gelukkiger en vind ik het wel weer leuk om content te maken. En als er een fotomoment komt, pak ik die wel. Maar het is niet meer dat ik mezelf daarop voorbereid."

Is de sneakercultuur de afgelopen jaren volgens jou (veel) veranderd? Zo ja, wat is er veranderd?
"Ik zit pas vier jaar in de game, maar doordat er meer resellwinkels zijn, merk ik dat mensen niet meer weten hoe de sneakercultuur in elkaar zit. Maar ik zie ook dat mensen eerder beginnen met het dragen van sneakers. Dat vind ik superleuk om te zien."

Als je sneakers wil kopen, moet je soms uren zoeken, omdat ze overal uitverkocht zijn. Als sneakerhead heb jij vast wel wat trucjes. Wat zijn jouw geheimen?
"De Instagramaccounts Droplist, Cop o’Clock, Sneakerjagers en de website SNKREMPIRE vertellen jou waar en wanneer nieuwe schoenen uitkomen. Verder staat op de applicaties van Adidas en Nike elke week wanneer er nieuwe releases zijn. Het is dus tegenwoordig makkelijk om erachter te komen waar je schoenen kan vinden. Maar doordat veel mensen sneakers kopen, is het moeilijker om ze te bemachtigen."

Yentl, werkt bij sneakerwinkel Patta

foto: Akadrestudio

Wanneer en hoe is jouw liefde voor sneakers begonnen?
"Toen ik elf was, keek ik op naar de oudere kids in mijn stad, die rondliepen met Air Max 1’s. Omdat ik zelf geen geld had, moest ik mijn moeder smeken of zij die schoenen voor mij wilde kopen. Die schoenen heb ik nog steeds. Toen ik veertien was, begon ik met het verzamelen van schoenen. "

Hoeveel sneakers heb jij in je schoenenkast staan?
"Ik hou het eerlijk gezegd niet meer bij, maar ik denk dat ik ongeveer 80 paar schoenen heb."

Waarom zijn sneakers zo belangrijk voor jou?
"Als ik nieuwe schoenen heb of een paar draag dat ik al heel lang wilde hebben en uiteindelijk heb weten te bemachtigen, voel ik me stiekem meer confident. En sneakers maken je outfit gewoon compleet."

Trends voor schoenen blijven veranderen. Welke sneaker is volgens jou tijdloos?
"De witte Nike Air Force 1. Bijna iedereen heeft een paar Air Force in zijn kast staan. Die schoen is geen trend, die schoen blijft."

Hoe reageert jouw omgeving op je liefde voor sneakers?
"Toen ik wat jonger was, werkte ik bij de Subway voor een minimumloon en verdiende ik niet zoveel. Als ik dan schoenen kocht, zei mijn moeder weleens: ‘Je gaat toch niet al je geld spenderen aan schoenen?’ Maar op een gegeven moment begonnen mijn ouders te begrijpen dat er meer achter zat."

Quote

Het kwam weleens voor dat mannelijke Snipes-klanten liever werden geholpen door mijn mannelijke collega's.

Yentl

Wat is de gekste manier waarop je ooit aan schoenen bent gekomen?
"Ik ben een keer heel de nacht in de rij gaan staan om sneakers te kunnen kopen. Die heb ik uiteindelijk niet gekregen. Ook ben ik samen met een vriendin naar de andere kant van Nederland gereden om een paar schoenen van iemand anders te kopen."

Welk paar is voor jou het meest bijzonder en waarom?
"Dat is de zwarte Air Force 1 Swoosh Pack. Dat is de schoen waarmee het verzamelen van schoenen is gestart. Nu draag ik ze niet meer zo vaak en zitten ze onderin in mijn kast verstopt in een schoenendoos. Maar als ik op mijn mobiel naar foto's kijk waarop ik die schoenen draag, is het leuk om te zien dat mijn hobby mijn baan is geworden. Dat is gewoon sick."

Jij werkt bij Patta. Is het makkelijk om daar te komen werken of valt dat wel mee?
"Dat klopt, het is leuk werk, maar het is niet makkelijk om hier binnen te komen. Je moet wel de knowledge hebben over schoenen, over Patta en weten waar het merk voor staat. Mijn baan heeft ervoor gezorgd dat ik meer mensen in de sneakerwereld heb leren kennen, waardoor ik ook andere leuke dingen met sneakers mag doen. Zo was ik te gast in een aflevering van de Queens en Sneaker-podcast en ben ik te zien in een filmpje van Sneakerjagers."

Wanneer besefte je dat je geld kon verdienen met het verkopen van schoenen?
"Ik weet niet meer welk in jaar het was, maar ik denk toen het model Virgil Abloh The Ten uitkwam. Die was in die tijd al best wel duur en is nu nog duurder. Ik besefte dat je flink wat geld kon verdienen met sneakers verkopen. Zo is het voor mij begonnen."

Wat vind je van resellers die schoenen voor een duurdere prijs doorverkopen?
"Je hebt resellers van wie schoenen verkopen in feite hun baan is. Sommigen gebruiken bots om aan een grote hoeveelheid schoenen te komen. Dat is natuurlijk vervelend, want het maakt het voor de non-sneakerhead lastiger om aan exclusieve schoenen te komen."

Koop jij nog veel schoenen?
"Ik ben afgestudeerd, dus ik werk ook meer. Ik heb nu zoiets van: ga ik al het geld dat ik bij Patta verdien uitgeven om bij mijn werk nieuwe schoenen te kopen? Vroeger was dat anders en had ik de need om alle schoenen te kopen die uitkwamen. Nu focus ik me meer op speciale sneakerreleases en schoenen waarvoor ik bereid ben om meer geld uit te geven."

Op je Instagram vertel je dat er seksisme is in de sneakerwereld. Kan je daar meer over vertellen?
"Als vrouw word je minder vaak serieus genomen. Dat merkte ik toen ik nog bij Snipes werkte. Het kwam dan weleens voor dat een klant liever door een man werd geholpen, omdat ze dachten dat mijn mannelijke collega’s meer verstand hadden van schoenen. Van vrouwelijke sneakerliefhebbers, waarmee ik een groep zit op Instagram, hoor ik dat ze vergelijkbare situaties meemaken."

Is het seksisme in de sneakerwereld een taboe? Of wordt er wel over gesproken?
"Ik merk dat er in mijn omgeving steeds meer mensen zijn die bewust zijn van de ongelijkheid in de sneakerwereld. En dat er steeds meer mensen zijn die proberen om het seksisme in de sneakerwereld te bestrijden. Zo werkt Titi Finlay, een meisje uit de UK, samen met Nike om schoenen te maken die uniseks zijn. Veel sneakers worden namelijk alleen in grote maten uitgebracht, waardoor de meeste vrouwen ze niet kunnen dragen. Ook dat is een vorm van seksisme in de sneakerwereld, die Titi probeert te doorbreken."

Ben je van plan om in de toekomst meer met dat onderwerp te doen?
"Het lijkt me vet om er iets mee te doen en iets kunnen te betekenen voor vrouwen. Ik heb in mijn hoofd ideeën over hoe ik dat wil gaan aanpakken, maar die hou ik voor nu geheim”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is de sneakercultuur de afgelopen jaren volgens jou (veel) veranderd? Zo ja, wat is er veranderd?
"De sneakercommunity wordt groter, met name omdat exclusieve schoenen nu een trend zijn. Het is leuk dat steeds meer mensen mijn hobby leuk vinden en me benaderen voor advies. Mijn vriendinnen vragen bijvoorbeeld of ik hen kan helpen. Ze vragen dan of een paartje echt is en of ik hen kan helpen om aan bepaalde schoenen te komen."

Als je sneakers wil kopen, moet je soms uren zoeken, omdat ze overal uitverkocht zijn. Als sneakerhead heb jij vast wel wat trucjes. Wat zijn jouw geheimen?
"Het zijn niet zozeer geheimen, want als je je erin verdiept, zijn het gewoon tricks die iedereen gebruikt. Maar als sneaker- tot non-sneakerhead: check Marktplaats of Vinted als je een exclusieve schoen wil die je niet kan vinden in een schoenenwinkel. Ik pak het aan door te filteren op het model van de schoen, het kleurschema en de schoenmaat. Vervolgens reageer ik op alles en vraag ik wat de minimumprijs is. Let dan wel op dat het geen neppe merkschoenen zijn. En als je een paartje wil dat wat ouder is en niet meer makkelijk te vinden is, dan raad ik je aan om naar StockX te gaan. Daar kan je bijna alle schoenmaten en schoenen vinden, het is alleen wel aan de duurdere kant. De echte trick is om de sneakercommunity te leren kennen en misschien dat je dan onderling schoenen kan fixen of goede deals kan maken."

Waarom zijn sneakers voor jou meer dan schoenen?
"Schoenen zijn voor mij meer dan 'ik trek vandaag deze schoenen aan'. Sneakers zijn mijn hobby, passie en iets waar ik blijdschap in kan vinden."

chevron right
chevron right
foto: Gemaakt door: Lotte Voorbij
Ster advertentie
Ster advertentie