Up 2 Date

Gemeenten hebben moeite met vinden van opvang voor Oekraïense vluchtelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeenten hebben moeite met vinden van opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Gemeenten hebben moeite met het vinden van meer opvangplekken voor gevluchte Oekraïners. De 25 veiligheidsregio's in Nederland moesten voor vandaag plek vinden voor 25.000 vluchtelingen, maar vanmorgen bleek dat er nog zeker 1.000 plekken geregeld moesten worden.

Grote zorgen

Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, wordt het een uitdaging om meer opvanglocaties te vinden als de vluchtelingenstroom langer aanhoudt. Zo is het dagelijkse aantal Oekraïners dat naar Nederland vlucht momenteel groter dan het aantal plekken dat het Veiligheidsberaad kan regelen. "Die 25.000 zullen er wel komen, mijn grootste zorg is de periode daarna. We zouden er nog 25.000 gaan doen en we moeten ons serieus afvragen of dat genoeg is", zegt Bruls tegen de NOS.

Opvang voor de lange termijn

Tot nu toe worden Oekraïense vluchtelingen vooral opgevangen op plekken zoals hotels of sporthallen, maar voor de langere termijn is dat geen gewenste optie. "We willen niet dat ze weken of maanden in een sporthal verblijven. Die zijn goed voor de eerste opvang, maar we hebben echt gebouwen nodig waar mensen langer kunnen blijven." Bruls denkt daarbij vooral aan leegstaande kantoorgebouwen of andere bedrijfspanden die tijdelijk omgebouwd kunnen worden.

Vluchtelingen overnemen van Moldavië

Vandaag werd ook bekend dat Nederland vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen gaat overnemen van Moldavië. Moldavië vangt sinds de Russische invasie veel vluchtelingen op, maar loopt tegen de grenzen van zijn opvangcapaciteit aan. Daarom heeft de Europese Commissie verschillende lidstaten gevraagd of ze het Oost-Europese land uit de brand kunnen helpen. Het is nog niet bekend wanneer de Oekraïners naar Nederland worden overgebracht

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie