Up 2 Date

Blunder staatssecretaris: toch geen vergoeding voor opvangen Oekraïense vluchtelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Blunder staatssecretaris: toch geen vergoeding voor opvangen Oekraïense vluchtelingen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) vertelde gisteren ten onrechte dat mensen die Oekraïense vluchtelingen opvangen binnenkort een onkostenvergoeding krijgen. Volgens een woordvoerder van Van der Burg is er sprake van een 'spraakverwarring', meldt RTL Nieuws.

'Klopt niet'

In gesprek met verschillende media liet Van der Burg gisteren weten dat het 'logisch' is dat er zo'n vergoeding komt. Maar een woordvoerder bevestigt nu: "Het klopt niet dat mensen die een Oekraïner in huis nemen een onkostenvergoeding krijgen."

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland terechtkomen kunnen wel rekenen op leefgeld. Ze mogen zelf bepalen of ze het geld houden of geven aan het gastgezin dat hen opvangt. Om hoeveel geld dat gaat, is nog niet bekend. Daarover neemt het kabinet deze week waarschijnlijk een besluit.

Opvangplekken

Op dit moment zijn er zo'n 21.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Uiteindelijk moeten dat er 50.000 worden. Van der Burg zegt dat daar mogelijk leegstaande kantoorgebouwen voor moeten worden omgebouwd. Daarbij kan het eventueel nodig zijn om gebouwen in beslag te nemen, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie