Up 2 Date

Onkostenvergoeding voor Nederlandse gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onkostenvergoeding voor Nederlandse gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen

Nederlandse gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen krijgen binnenkort een onkostenvergoeding. Dat meldt de Telegraaf. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg benadrukt wel dat mensen het "niet voor het geld" moeten doen.

Engeland

Het is nog niet bekend hoe hoog de onkostenvergoeding wordt. Dat wordt later deze week bepaald. In Engeland, waar er al een onkostenvergoeding geldt, krijgen gastgezinnen omgerekend zo’n 415 euro per maand voor elke gehuisveste vluchteling.

Screening

Niet iedereen kan zomaar beroep doen op de onkostenvergoeding. Gastgezinnen worden eerst gescreend op een eventueel crimineel verleden. Daarbij moet één van de volwassenen uit het gastgezin een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen tonen.

Leefgeld

Het kabinet gaat Oekraïners die in Nederland worden gehuisvest ook voorzien van leefgeld. Om hoeveel geld dat gaat, wordt ook later deze week bepaald.

Opvang

Op dit moment zijn er zo'n 21.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Uiteindelijk moeten dat er 50.000 worden. Van der Burg zegt dat daar mogelijk leegstaande kantoorgebouwen voor moeten worden omgebouwd. Daarbij kan het eventueel nodig zijn om gebouwen in beslag te nemen, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Ster advertentie
Ster advertentie