Up 2 Date

Kabinet wil dat elke veiligheidsregio tweeduizend Oekraïense vluchtelingen opvangt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil dat elke veiligheidsregio tweeduizend Oekraïense vluchtelingen opvangt

Het kabinet wil dat alle 25 veiligheidsregio's in Nederland met spoed op zoek gaan naar tweeduizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Dat liet het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag weten na overleg met het Veiligheidsberaad.

"We voelen die verantwoordelijkheid"

Het ministerie verwacht dat er de komende tijd veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland zullen komen en wil dat de opvang voor minimaal 25.000 Oekraïners op korte termijn geregeld wordt. Volgens het Veiligheidsberaad kan het aantal vluchtelingen dat de veiligheidsregio's moeten opvangen, veranderen afhankelijk van hoeveel mensen naar Nederland komen.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, meldt dat het van belang is dat de crisisopvang goed gecoördineerd wordt. "Dit is een taak die wij moeten oppakken. Wij voelen ook die verantwoordelijkheid. De regio's zijn ook al druk bezig om plekken te zoeken waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen."

Plek gevonden

Verschillende veiligheidsregio's hebben inmiddels al plekken gevonden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Zo heeft de gemeente Rotterdam duizend plekken op twee cruiseschepen gehuurd waar vluchtelingen terechtkunnen en kunnen vijftig Oekraïners in een sporthal in Waddinxveen verblijven. Daarnaast worden in het Gelderse Harskamp zo'n 950 vluchtelingen opgevangen en heeft de gemeente Amsterdam een hostel beschikbaar gesteld voor maximaal driehonderd vluchtelingen.

Speciale status

Oekraïense vluchtelingen hebben afgelopen donderdag een speciale status gekregen van de Europese Unie. Zij hebben daarom direct recht op onderdak, werk, financiële steun en medische zorg.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie