Up 2 Date

Heftige gevechten en brand vannacht bij grootste kerncentrale van Europa

foto: YouTube: The Guardian
  1. Newschevron right
  2. Heftige gevechten en brand vannacht bij grootste kerncentrale van Europa

Er heeft vannacht een heftig gevecht plaatsgevonden rondom de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, de grootste van Europa. Na beschietingen van Russische troepen brak er brand uit in een gebouw, waardoor er grote paniek ontstond om een mogelijke ramp.

Blussen urenlang niet mogelijk

De brand zou rond 02.30 uur lokale tijd ontstaan zijn. Gedacht werd dat een van de zes reactorgebouwen werd geraakt. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. De staatsnooddienst van Oekraïne liet later weten dat het om een brand in een trainingsgebouw ging. Daarbij zouden geen essentiële onderdelen van de kerncentrale zijn aangetast. Ook zou er geen radioactieve straling zijn vrijgekomen.

Het was voor de brandweer urenlang niet mogelijk om de brand te blussen vanwege de beschietingen. Dat kon pas om 05.20 uur plaatselijke tijd, waarna de brand een uur later was gedoofd. Er vielen geen slachtoffers. De Oekraïense autoriteiten melden inmiddels dat Russische troepen de controle over de kerncentrale hebben overgenomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Herhaling van Tsjernobyl'

De Oekraïense president Zelensky reageerde in een videoboodschap op de brand bij Zaporizja. Daarin beschuldigde hij Rusland onder meer van "nucleaire terreur". "Geen enkel ander land heeft ooit een kerncentrale beschoten. Dit is de eerste keer in onze geschiedenis, de eerste keer voor de mensheid. Rusland wil Tsjernobyl herhalen, maar dan zes keer erger", aldus Zelensky, die ook Europa opriep om "wakker te worden".

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie