Up 2 Date

Acht meldingen van discriminatie rond Oekraïne-oorlog bij discriminatiemeldpunt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Acht meldingen van discriminatie rond Oekraïne-oorlog bij discriminatiemeldpunt

Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen, heeft sinds de Russische invasie in Oekraïne acht meldingen binnengekregen van discriminatie rond de oorlog. Dat meldt voorzitter Stefano Frans vandaag aan NU.nl.

Russische kinderen gepest

Drie van de acht meldingen kwamen van mensen met de Russische en Wit-Russische nationaliteit die wilden deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Zij werden in eerste instantie uitgesloten, maar mochten uiteindelijk toch meedoen, nadat het College voor de Rechten van de Mens kritiek uitte op het besluit van de Vierdaagse-organisatie. Andere meldingen gingen over Russische kinderen die gepest werden vanwege de oorlog in Oekraïne, het weigeren van dienstverlening aan iemand met de Russische nationaliteit en het verbreken van de samenwerking met een Russische zakenpartner.

"Topje van de ijsberg"

Volgens Frans zijn de acht meldingen slechts "het topje van de ijsberg" en geeft het een beeld van wat er in de samenleving speelt. "Het daadwerkelijke aantal gevallen van discriminatie, intimidatie of geweld ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger. Zo zijn meldingen of aangiftes van discriminatie die mogelijk gedaan zijn bij de politie niet direct in de cijfers van de meldpunten opgenomen", aldus de voorzitter.

Vandalisme

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er verschillende gevallen van vandalisme geweest die in verband werden gebracht met de Russische invasie. Zo werd vorige week de toegangspoort van een Russisch-orthodoxe kerk in de Amsterdamse Jordaan besmeurd met witte verf. Daarnaast werd onlangs een ruit ingegooid van een Amsterdamse supermarkt met een Russische naam (Priwet Rossia).

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie