Up 2 Date

Wat betekent het Z-symbool dat overal in Rusland opduikt?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat betekent het Z-symbool dat overal in Rusland opduikt?

Het Z-symbool duikt al sinds halverwege februari op in Rusland en sinds de Russische invasie in Oekraïne lijkt de letter hét symbool te zijn geworden van de oorlog. Velen vragen zich dan ook terecht af wat het precies betekent.

Oorsprong nog altijd onduidelijk

Het teken wordt door de Russen veelvoudig gebruikt. Zo is het te zien op militaire voertuigen, gebouwen en kleding. Hoewel de exacte oorsprong van het symbool nog altijd onduidelijk is, hebben experts wel een idee van wat het precies inhoudt. Zo zou het symbool waarschijnlijk voor het Russische woord Zapad staan, wat 'Russische troepen die naar het westen trekken' betekent. Zelf gebruiken de Russische strijdkrachten het voor het woord 'Za Pobeda'. Dat betekent 'voor de overwinning' en zou bedoeld zijn om draagvlak te creëren voor de oorlog in Oekraïne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in Nederland

Ook in Nederland duikt de 'Z' op. Zo hebben onbekenden de toegangspoort van een Russisch-orthodoxe kerk in de Amsterdamse Jordaan besmeurd met witte verf. Dat is niet het eerste geval van vandalisme dat in verband wordt gebracht met de Russische invasie. Zo werd onlangs een ruit ingegooid van een Amsterdamse supermarkt met een Russische naam (Priwet Rossia).

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie