Up 2 Date

Brood en meel worden duurder door oorlog in Oekraïne

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Brood en meel worden duurder door oorlog in Oekraïne

Mogelijk gaan we binnenkort meer betalen voor brood, koekjes, meel en andere producten die gemaakt zijn van graan. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de graanprijs flink gestegen en zullen de gevolgen daarvan wereldwijd merkbaar zijn.

'Consument gaat het merken'

Oekraïne is wereldwijd een van de grootste leveranciers van graan en de op drie na belangrijkste graantoeleverancier voor Nederland. Naar verwachting zal de graanprijs met 30 procent gaan stijgen als gevolg van de oorlog in het Oost-Europese land. Dat meldt Martijn Rol, sectormanager food bij Rabobank, aan NU.nl. "De consument gaat dit hoe dan ook merken. De supermarkten zijn nu nog huiverig om de prijzen te verhogen en voeren pittige onderhandelingen met fabrikanten, maar een deel zal toch echt worden doorberekend. Daar ontkom je niet aan", aldus Rol.

Door de stijgende graanprijzen zullen andere producten hoogstwaarschijnlijk ook duurder worden. Graan is namelijk veevoer, wat zou kunnen betekenen dat vlees duurder gaat worden.

Geen zorgen

Vooralsnog hoeven we in Nederland niet te vrezen voor een graantekort. Los van Oekraïne zijn er veel meer landen die graan produceren. "Je moet dan denken aan graan uit Amerika of Zuid-Amerika. Dat moet een heel eind over zee hiernaartoe komen. De kosten voor de logistiek zullen dan stijgen en uiteindelijk doorberekend worden aan de consument", zo meldt Jan Willem van het Comité van Graanhandelaren aan RTL Nieuws.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie