Up 2 Date

Kabinet gaat weigerende gemeentes dwingen asielzoekers op te vangen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet gaat weigerende gemeentes dwingen asielzoekers op te vangen

Het kabinet gaat gemeentes die weigeren asielzoekers op te vangen, dwingen om dat wel te doen. Dat zegt Eric van der Burg, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Volgens de minister zijn er meer plekken nodig om te voorkomen dat mensen in sporthallen of tenten moeten slapen.

Twee scenario's

Van der Burg is bezig met een wetsvoorstel die het mogelijk maakt om gemeentes te dwingen om asielzoekers op te vangen. De minister schetst daarin twee scenario's, waarin óf de provincie óf de staatssecretaris beslist welke gemeente asielzoekers moet opvangen.

In beide gevallen is er volgens Van der Burg sprake van dwang. De minister wil het aantal opvangplekken eerlijk verdelen over de twaalf provincies en de mogelijkheid bieden aan de provincies om de verspreiding van de vluchtelingen te regelen met de gemeentes. Mochten ze daar niet uitkomen, zal de staatssecretaris zelf het aantal opvangplekken per regio bepalen.

In sporthallen of tenten slapen

Er wonen momenteel 15.000 mensen in asielzoekerscentra (azc) die al een verblijfsvergunning hebben, maar waarvoor geen woning is. De azc's zijn daarom overvol. Van der Burg is volgens het AD al maanden in gesprek met gemeenten om locaties in kaart te brengen voor nieuwe azc's, maar die gesprekken leverden tot op heden weinig op. "Dat komt doordat er veel gemeentes zijn die wel meewerken, maar ook een groot aantal die niets doet. Dat is niet de ideale situatie. Er zijn meer plekken nodig om te voorkomen dat mensen in sporthallen of tenten moeten slapen."

Begin 2023

De nieuwe wet zal op zijn vroegst begin 2023 ingaan. Van der Burg zal het wetsvoorstel na de zomer indienen bij de Tweede Kamer. Hij hoopt dat de Tweede en Eerste Kamer het plan voor de kerst nog kan behandelen. De minister wil ook toestaan dat gemeentes taken onderling verdelen. Dat zou kunnen betekenen dat de ene gemeente asielzoekers opvangt, de andere zich focust op minderjarige vluchtelingen en een derde zich bijvoorbeeld meer inzet voor asielzoekers die al weten dat ze in Nederland mogen blijven.

Ster advertentie
Ster advertentie