Up 2 Date

Vluchtelingen bij de grens tussen Marokko en Spanje teruggedrongen en vermoord

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Vluchtelingen bij de grens tussen Marokko en Spanje teruggedrongen en vermoord

Er heeft afgelopen vrijdag een bloedbad plaatsgevonden bij de grens tussen Marokko en Spanje, waar vluchtelingen werden teruggedrongen en vermoord. Er zouden minstens 37 migranten overleden zijn. Nog minstens 150 anderen raakten gewond. De Verenigde Naties roepen op tot een onafhankelijk onderzoek.

Hardhandig optreden grensbewakers

Duizenden asielzoekers probeerden afgelopen vrijdag de Marokkaanse grens over te steken naar Melilla. Volgens World Socialist Web Site (WSWS) kwamen de vluchtelingen uit Tsjaad, Niger en Soedan. De grensbewakers traden hardhandig op waardoor er een bloedbad ontstond.

Zo kwamen migranten om het leven door verstikking en verplettering als gevolg van een stormloop door Marokkaanse grensbewakers. Ook werden vluchtelingen die de grenshekken beklommen naar beneden geslagen. De hekken zijn tussen de zes en tien meter hoog. Volgens WSWS heeft de politie migranten ook met stenen en wapenstokken doodgeslagen. Op social media duiken beelden op van vluchtelingen die levenloos bij de grenshekken liggen.

Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onafhankelijk onderzoek

Zondagavond braken in heel Spanje protesten uit tegen het optreden van de grensbewakers en het vluchtelingenbeleid van de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten. Onder meer in Barcelona, ​​Madrid, Valencia, Bilbao, Badajoz, Cáceres, Sevilla, Granada, Cádiz, Mataró en Zaragoza liet de bevolking van zich horen.

Protestanten steunen daarmee de eis van verschillende mensenrechtenorganisaties voor een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de ernstige gebeurtenissen die minimaal 37 mensen het leven hebben gekost.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Miljoenen euro's van Europa

Het hardhandige optreden van de autoriteiten tegenover de migranten is niet nieuw. De situatie rond de grenshekken tussen Spanje en Marokko is al langer omstreden. Al jarenlang worden hekbeklimmers bij de landsgrenzen rondom Melilla en Ceuta door grenswachters op brute wijze tegengehouden.

De grenshekken tussen Spanje en Marokko werden de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid en opgehoogd. Volgens RTL Nieuws krijgt Marokko miljoenen euro's van Spanje en Europa om te voorkomen dat migranten via land of over zee de EU binnenkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie