FunX

Dalal en Abdulaal kwamen als vluchteling naar Nederland: "Veel vrienden en familie verloren"

foto: Dalal (links) en Abdulaal (rechts)foto: Dalal (links) en Abdulaal (rechts)
  1. Newschevron right
  2. Dalal en Abdulaal kwamen als vluchteling naar Nederland: "Veel vrienden en familie verloren"

Het is vandaag Wereldvluchtelingendag, een internationale dag die door de Verenigde Naties is aangewezen om aandacht te vragen voor de rechten van vluchtelingen. Op dit moment zijn wereldwijd maar liefst meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht en zitten er 22.500 minderjarige vluchtelingen vast bij de Europese grenzen. FunX sprak met Abdulaal en Dalal, die zelf ooit vluchtten naar Nederland. Zij vertelden over de impact die het heeft gehad op hun leven.

Door de woestijn en met rubberbootje

Via de Nubische woestijn in het noorden van Soedan vluchtte de 22-jarige Abdulaal toen hij 17 was naar Libië. Daar pakte hij uiteindelijk een rubberpootje naar Italië. "Vanaf Italië heb ik taxi's, bussen, treinen en auto's gebruikt om naar Nederland te gaan. Dat hele proces duurde een jaar lang." Zijn aankomst in Europa had Abdulaal compleet anders verwacht. Het was allesbehalve een positieve ervaring. "Je wordt tegengehouden door de politie en ze pakken je spullen af. Ook wordt er met geweld om je vingerafdruk gevraagd."

Abdulaal (22) werd mishandeld aan de Europese grens: "Bescherm kindvluchtelingen"

Onveilige omgeving

Abdulaal heeft bij zijn aankomst in Europa ervaren hoe de autoriteiten geen veilige omgeving creëerden voor vluchtelingen. Zo werden velen aan hun lot overgelaten en belandden ze daardoor in de mensenhandel. "Er zijn heel veel vieze mensen. Die komen dan vragen of je het leuk zou vinden om bij hen te komen eten of slapen. Uiteindelijk hebben ze hele andere bedoelingen. Ik ken mensen die dat letterlijk hebben meegemaakt. Veel vluchtelingen stemmen in om mee te gaan, omdat ze denken: ik wil hier voor altijd blijven."

Deze ervaringen hebben veel impact op Abdulaal gehad. "Ik krijg daar geen prettig gevoel van. Nu dat ik terugdenk aan de verhalen die mensen mij hebben verteld, tril ik ook helemaal", vertelt hij in Start met Fernando.

Zelfde rechten voor alle kindvluchtelingen

Inmiddels is Abdulaal al een aantal jaar gesetteld in Nederland en helpt hij onder meer jonge statushouders. Afgelopen week was hij samen met andere vluchtelingenjongeren in Brussel om het Europees Parlement toe te spreken. Ook hebben de jongeren een petitie aangeboden, waarmee ze willen zorgen dat er meer aandacht komt voor de rechten van gevluchte kinderen. Volgens Abdulaal zou dat niet moeilijk moeten zijn, aangezien het Europees Parlement al snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een resolutie aannam om ervoor te zorgen dat Oekraïense kindvluchtelingen een veilige doorgang krijgen naar de EU.

Deze resolutie is nodig om hen te beschermen tegen uitbuiting, misbruik en mensenhandel. Voor de ruim 22.000 vluchtelingenkinderen aan de grens van Europa is dit echter nog niet geregeld. "De rechten die voor Oekraïense kinderen gelden, horen ook voor alle andere kindvluchtelingen te gelden. Er is ons tijdens de bijeenkomst met het Europees Parlement beloofd dat er iets met de petitie gedaan zal worden. Dat is heel fijn", zegt Abdulaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontkomen aan genocide

Ook Dalal weet hoe het is om gedwongen haar geboorteland achter te laten. Dat gebeurde acht jaar geleden, toen ze naar Nederland vluchtte. Dalal groeide op in een Jezidi-gemeenschap, een religieuze en etnische minderheidsgroep, in Irak. In 2014 vond er een genocide op de Jezidi's plaats, zo werden duizenden Jezidi's door Islamitische Staat gedeporteerd en vermoord.

Hoewel Dalal wist te ontkomen, raakte ze veel van haar naasten kwijt. "Ik ben veel familieleden en klasgenoten kwijtgeraakt. Ook werden vriendinnen door IS meegenomen om als slavinnen gebruikt te worden", vertelt ze. "Ik moest met een glimlach en een volle rugzak vechten voor een nieuw leven. Mensen in mijn omgeving zagen mij als iemand die altijd lacht, maar in de tussentijd ging ik kapot van binnen. Ik hoorde bijna iedere dag dat ik iemand van mijn naasten was verloren. Het is nog altijd heel pijnlijk dat mijn volk in vluchtelingenkampen woont. Maar je moet doorgaan."

Dalal: "Ik ben veel familieleden en klasgenoten kwijtgeraakt."

Dromen verwezenlijkt

Ondanks alle tegenslagen en een moeilijke eerste periode in Nederland, lukte het Dalal uiteindelijk om haar droom te verwezenlijken, namelijk studeren aan de universiteit. Zo haalde ze eerst haar vwo-diploma middels een versneld traject, waarna ze de opleiding Farmacie aan de universiteit ging volgen. Inmiddels zit ze in het tweede jaar van haar master.

'Mensdag'

Volgens Dalal is een dag als Wereldvluchtelingendag ontzettend belangrijk om stil te staan bij de rechten van vluchtelingen. "Ik zou het gewoon 'Mensdag' noemen, want je moet als mens naar mensen kijken. Vluchtelingen zijn niet voor niets gevlucht. Ze hebben iets meegemaakt waardoor ze alles gedwongen achter moesten laten in hun land en moeten weer vanaf nul beginnen in een ander land."

Hulp voor (kind)vluchtelingen

Wil je meer weten over Abdulaal, Dalal en andere jongeren die alleen naar Europa zijn gevlucht? Kijk dan op www.shadowgame.eu en beluister de podcast Vluchtnummers. Wil je weten hoe je meer kunt betekenen voor (kind)vluchtelingen? Teken dan de petitie van Shadow Game. Ook kan je Stichting Vluchtelingen steunen.

Ster advertentie
Ster advertentie