Up 2 Date

Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel waarschuwt voor uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel waarschuwt voor uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen

Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, CoMensha, waarschuwt voor uitbuiting en mensenhandel onder Oekraïense vluchtelingen. Volgens CoMensha-directeur Ina Hut zouden mensenhandelaren "misbruik maken van de kwetsbare positie waarin vluchtelingen zitten".

Huwelijkskandidaat

In NOS Nieuws en Co op NPO Radio 1 gaf Hut aan dat er momenteel bijvoorbeeld een verhoogde vraag naar Oekraïense vrouwen is op pornosites. "Als Oekraïense vrouwen aankomen op stations in Nederland, dan worden ze in een aantal gevallen al snel omringd door mannen die zich opdringen. Ook op social media zie je dat er gevraagd wordt naar Oekraïense vrouwen als huwelijkskandidaat."

Daarnaast wordt er ook huisvesting aangeboden, maar ook op dat vlak gaat er veel mis. "We kregen berichten dat zeven vluchtelingen in een ruimte van drie bij drie zaten en geïsoleerd werden. Gelukkig hebben goed oplettende buren hier ingegrepen, hulp aangeboden en de bewuste instanties gebeld."

Vrouwen en kinderen

Het is tot nu toe onbekend op welke schaal dit soort praktijken voorkomen, maar volgens de CoMensha-directeur is het bij elke vluchtelingenstroom te verwachten dat mensenhandelaren toe zullen slaan. "Het gaat in dit geval om een grote groep die bestaat uit vrouwen en kinderen, omdat de mannen in Oekraïne zijn achtergebleven. Het is ook heel snel gegaan allemaal. Dus we hebben er van tevoren niet voldoende op kunnen inspelen."

"Stap niet zomaar bij iemand in de auto"

Om het bewustzijn omtrent uitbuiting en mensenhandel onder Oekraïense vluchtelingen te vergroten, probeert CoMensha middels een flyer mensen erop te wijzen dat ze extra oplettend moeten zijn op verdachte situaties. "We richten ons met de flyer op de vluchtelingen zelf. Vandaar dat de informatie onder andere in het Oekraïens is. Wat we altijd zeggen is: stap niet zomaar bij iemand in de auto en maak een foto van het kenteken of van het rijbewijs. Zorg ervoor dat je vrienden en familie weten waar je bent. Vertrouw er niet op dat de eerste de beste persoon die je ziet ook daadwerkelijk goede bedoelingen heeft. Maak er werk van om dat echt goed uit te zoeken."

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie