Up 2 Date

Polen sluit tientallen niet-Oekraïense vluchtelingen op in detentiecentra

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Polen sluit tientallen niet-Oekraïense vluchtelingen op in detentiecentra

Aan de Pools-Oekraïense grens worden tientallen vluchtelingen met een niet-Oekraïense nationaliteit opgesloten in detentiecentra. Daar blijven ze wekenlang vastzitten als ze niet over de juiste papieren beschikken, meldt The Independent na onderzoek.

Studenten

In het Poolse dorp Lesznowola zitten zeker vier studenten vast die Oekraïne zijn ontvlucht. Ze hebben weinig mogelijkheden om te communiceren met de buitenwereld, omdat hun telefoon bijvoorbeeld is ingenomen. Ook zijn er volgens de International Organisation for Migration (IOM) nog drie andere locaties waar niet-Oekraïense vluchtelingen vastzitten. Het gaat onder andere om studenten uit Nigeria en Kameroen.

Documenten in het Pools

De Poolse grenspolitie bevestigde eerder deze maand al dat er 52 mensen vastzitten uit andere landen dan Oekraïne. Het gaat om studenten of arbeidsmigranten zonder geldige reispapieren, die Oekraïne zijn ontvlucht. Procedures moeten worden afgewacht in detentiecentra.

Een van de Afrikaanse studenten die vastzit vertelt aan The Independent dat ze bij de Poolse grens een document in het Pools moesten ondertekenen. Volgens een andere student zouden ze vijf maanden worden opgesloten als ze niet tekenden. Na het ondertekenen werden ze vastgezet.

Ster advertentie
Ster advertentie