Up 2 Date

Wachttijd rijexamen naar 20 weken, CBR luidt noodklok

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wachttijd rijexamen naar 20 weken, CBR luidt noodklok

Het CBR verwacht dat de reserveringstermijn voor praktijkexamens van de auto tot de zomer nog gaat oplopen. Op dit moment geldt er een wachttijd van zo'n twintig weken. Dat schrijft het AD.

Wachttijden

Dat de wachttijden zo lang zijn, heeft alles te maken met de coronapandemie. Zo hebben de praktijkexamens een paar maanden stilgelegen aan het begin van de pandemie. Ook zijn er als gevolg van corona regelmatig examinatoren uitgevallen of zegden examenkandidaten het examen op de dag zelf nog af. Daarnaast heeft het CBR moeite met het vinden van geschikte examinatoren vanwege de krappe arbeidsmarkt.

Meer examenplekken

Het CBR zet alle zeilen bij om zoveel mogelijk extra examenplekken te krijgen. Dat doet het onder meer door examinatoren te laten overwerken en open te blijven op bepaalde feestdagen. “Maar we blijven vooral inzetten op het terugdringen van het verzuim en volop werven van nieuwe collega’s”, zegt Jan Jurgen Huizing, directeur bedrijfsvoering van het CBR.

Helaas is het probleem zo groot, dat het nog wel een tijdje gaat duren voor de wachtlijst is weggewerkt. Het CBR verwacht dat de reserveringstermijn voor het autopraktijkexamen tot in 2023 onder druk blijft staan.

noodmaatregelen

Het CBR stelde in maart 2021 al een aantal noodmaatregelen voor om de wachtlijsten te kunnen wegwerken. Zo wil de organisatie de tussentijdse toets en het faalangstexamen tijdelijk stopzetten. Ook wil het de examenleeftijd tijdelijk van 17 naar 18 jaar verhogen. Het CBR gaat daar nu over in gesprek met de rijschoolbranche en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ster advertentie
Ster advertentie