Up 2 Date

Amerikaanse broers vrijgesproken na 25 jaar onterecht in de gevangenis

foto: YouTube: FOX 2 Detroit
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse broers vrijgesproken na 25 jaar onterecht in de gevangenis

De Amerikaanse broers George en Melvin DeJesus werden gisteren vrijgesproken nadat ze bijna 25 jaar onterecht in de gevangenis zaten. Ondanks een gebrek aan bewijs kregen de broers, die altijd hebben ontkend, levenslange gevangenisstraffen voor de moord op een vrouw in 1995.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De zaak

De zaak gaat over de moord op Margaret Midkliff, die in 1995 dood werd gevonden in een klein plaatsje in Michigan. De broers waren tieners ten tijden van de moord. Midkliff werd met een kussensloop over haar hoofd en kabels om haar nek, polsen en enkels aangetroffen in haar kelder.

Gebrek aan bewijs

Op het lichaam van Midkliff werd dna gevonden, maar niet dat van de broers DeJesus. Het dna kwam overeen met dat van een andere man, genaamd Brandon Gohagen. Hij gaf in gesprekken aanvankelijk ook aan dat de broers niets met de moord te maken hadden. Ook hadden zij een alibi voor het tijdstip van de moord.

Verklaring van dader

Later in het proces veranderde Gohagen zijn verklaring: Melvin DeJesus zou hem gedwongen hebben de vrouw eksueel te misbruiken en de broers zouden vervolgens het slachtoffer hebben vastgebonden en doodgeslagen.

Gohagen pleitte deels schuldig en werd veroordeeld, maar kreeg strafvermindering voor de getuigenis tegen de twee broers, die beide levenslang kregen.

Quote

Je kunt altijd de hoop verliezen dat het niet meer gaat lukken, maar wij zijn altijd blijven vechten.

George DeJesus

Vrijgesproken

Na jarenlang onderzoek werden de broers gisteren vrijgelaten. Onderzoekers spraken opnieuw met iedereen die bij de zaak betrokken was en kwamen erachter dat de alibi's van de broers klopten. Ook verklaarde een nieuwe getuige dat hij een foutieve verklaring aflegde in ruil voor strafvermindering. Verder ontdekten de onderzoekers dat Gohagen zeker twaalf andere vrouwen 'emotioneel, fysiek en seksueel' had misbruikt in de jaren '90.

"Ik wil mijn excuses aanbieden voor de daden van je medeburgers richting jullie", zei rechter Martha Anderson nadat ze de veroordeling van tafel veegde. "Er is 25 jaar van jullie leven afgenomen en dat kan niet meer worden vervangen. Hopelijk zullen jullie enige troost vinden in het feit dat jullie je weer kunnen herenigen met je familie en dat jullie vanaf nu een normaal leven kunnen gaan leiden buiten de muren van de gevangenis." George DeJesus noemde het 'de mooiste dag van zijn leven'. "Je kunt altijd de hoop verliezen dat het niet meer gaat lukken, maar wij zijn altijd blijven vechten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie