Up 2 Date

Meer dan 1 miljoen dollar verzameld voor man die 43 jaar onterecht vastzat

foto: YouTube: Kansas City Star
  1. Newschevron right
  2. Meer dan 1 miljoen dollar verzameld voor man die 43 jaar onterecht vastzat

Dankzij een crowdfundingsactie zal Kevin Strickland, een Amerikaan die 43 jaar onterecht vastzat voor een drievoudige moord, enkele dagen na zijn vrijlating miljonair worden.

1,3 miljoen dollar

Deze week kwam er eindelijk een einde aan de 43 jaar lang durende hel waar Strickland in leefde. "Het vertrouwen van het Hof is zo ondermijnd dat de veroordeling niet stand kan houden. Daarom moet het vonnis worden vernietigd", aldus de rechter James Welsh afgelopen dinsdag.

Na zijn vrijlating werd al duidelijk dat Strickland waarschijnlijk geen schadevergoeding zou ontvangen van de Amerikaanse staat Missouri. Dat heeft ermee te maken dat hij niet is vrijgesproken met behulp van DNA-bewijs. Daarom is er voor Strickland een GoFundMe-pagina opgezet, aanvankelijk met als doel om 7.200 dollar te verzamelen om de 62-jarige man aan een huis en basisvoorzieningen te helpen. Inmiddels heeft de inzamelingsactie de grens van 1,3 miljoen dollar gepasseerd.

De zaak

Stricklands veroordeling kwam in 1979 voor de drievoudige moord op drie twintigers die een jaar eerder plaatsvond. Hij werd door een geheel witte jury schuldig bevonden en kreeg een levenslange celstraf opgelegd, zonder kans op vervroegde vrijlating voor vijftig jaar. Dat allemaal terwijl er geen enkel fysiek bewijsmateriaal was dat Strickland aan de plaats delict linkte. Ook zijn alibi was waterdicht en zelfs de daadwerkelijke moordenaars, die een bekentenis aflegden in 1979, gaven aan dat Strickland er niets mee te maken had.

Er was echter één iemand die de moordpartij overleefde, namelijk Cynthia Douglas. Die gaf aan dat zij Strickland had 'gezien'. Diezelfde Douglas probeerde haar getuigenis meerdere keren in te trekken, omdat ze onder druk zou zijn gezet door de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie