Up 2 Date

Amerikaan Kevin Strickland vrijgesproken na 43 jaar onschuldig in de cel

foto: YouTube: Kansas City Star
  1. Newschevron right
  2. Amerikaan Kevin Strickland vrijgesproken na 43 jaar onschuldig in de cel

De Amerikaan Kevin Strickland is ruim 43 jaar nadat hij ten onrechte werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vrijgesproken. "Ik geloof het nog steeds niet", zei hij na zijn vrijlating in een interview.

Quote

Ik heb wat ideeën om ervoor te zorgen dat dit niemand anders overkomt.

Kevin Strickland

Nooit fysiek bewijs

Stricklands veroordeling kwam in 1979 voor de drievoudige moord op drie twintigers die een jaar eerder plaatsvond. Hij werd door een geheel witte jury schuldig bevonden en kreeg een levenslange celstraf opgelegd, zonder kans op vervroegde vrijlating voor vijftig jaar. Dat allemaal terwijl er geen enkel fysiek bewijsmateriaal was dat Strickland aan de plaats delict linkte. Ook zijn alibi was waterdicht en zelfs de daadwerkelijke moordenaars, die een bekentenis aflegden in 1979, gaven aan dat Strickland er niets mee te maken had.

Er was echter een iemand die de moordpartij overleefde, namelijk Cynthia Douglas. Die gaf aan dat zij Strickland had 'gezien'. Diezelfde Douglas probeerde haar getuigenis meerdere keren in te trekken, omdat ze onder druk zou zijn gezet door de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Soapserie onderbroken

Na al die jaren waarin Strickland zijn onschuld probeerde te bewijzen, kwam er gisteren eindelijk een einde aan de hel waarin hij al die tijd heeft geleefd. "Het vertrouwen van het Hof is zo ondermijnd dat de veroordeling niet stand kan houden. Daarom moet het vonnis worden vernietigd", besloot de rechter James Welsh.

Strickland zat in zijn cel van een soapserie te genieten, toen die ineens werd onderbroken vanwege 'breaking news'. Compleet verrast vernam Strickland dat hij was vrijgesproken. "Ik zag mijn foto en naam en andere gevangenen begonnen te juichen", vertelt hij. "Ik wil de rechter bedanken voor het luisteren naar mijn verhaal en het begrijpen van wat er echt gebeurde in 1978. Ik was een gemakkelijk doelwit en daar maakte de politie misbruik van."

Geen schadevergoeding

Aangezien de staat Missouri gevangenen alleen financieel compenseert als zij hun onschuld kunnen bewijzen via een DNA-test, kan Strickland een schadevergoeding vergeten. "Niemand zal hem de 43 jaar die hij heeft verloren teruggeven. Hij keert terug naar een staat die hem geen cent zal betalen voor die gestolen jaren. Dat is geen gerechtigheid", zeiden advocaten van het Midwest Innocence Project, die maandenlang aan Stricklands zaak werkten.

Voor het eerst naar de zee

Op de vraag wat hij na zijn vrijlating gaat doen, antwoordde Strickland dat hij graag de zee voor het eerst in zijn leven wil zien en het graf van zijn moeder wil bezoeken. Ook geeft hij aan dat hij graag in gesprek over het rechtssysteem wil met wetgevers. "Ik heb wat ideeën om ervoor te zorgen dat dit niemand anders overkomt."

Ster advertentie
Ster advertentie