Up 2 Date

Mishandelde Turkse vrijgesproken van moord na doodschieten gewelddadige echtgenoot

foto: Melek omhelst haar twee dochters nadat ze is vrijgelaten uit de gevangenis (AFP)
  1. Newschevron right
  2. Mishandelde Turkse vrijgesproken van moord na doodschieten gewelddadige echtgenoot

De Turkse Melek Ipek (31), die begin dit jaar haar echtgenoot doodschoot na jarenlange mishandeling, is maandag vrijgesproken van moord. Op 7 januari werd Melek zodanig toegetakeld dat zij vreesde voor het leven van haar twee dochters en die van haarzelf.

7 januari

Melek was al 12 jaar getrouwd met haar echtgenoot Ramazan en werd gedurende dat huwelijk herhaaldelijk mishandeld. Telkens weer dreigde Ramazan haar te vermoorden als zij hem zou aangeven bij de politie. Op 7 januari 2021 had Ramazan Melek de hele nacht toegetakeld en geslagen. Hij boeide haar vast en verkrachtte haar, waarna hij 's ochtends het huis verliet. Uiteindelijk vonden haar twee dochters Melek naakt en geboeid op de badkamervloer.

Doodgeschoten

Bij zijn vertrek dreigde hij haar en hun twee dochters te vermoorden zodra hij terug was. Melek kreeg het uiteindelijk voor elkaar om het jachtgeweer van haar man te pakken en vertelde haar kinderen om naar hun kamer te gaan. Toen Ramazan terugkeerde, schoot Melek hem uiteindelijk dood en maakte zij een einde aan de hel waar ze jarenlang in had geleefd. Melek belde vervolgens zelf de politie, waarna ze in hechtenis werd genomen voor de vermeende moord op haar echtgenoot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

24 jaar cel

Het proces tegen Melek begint uiteindelijk op 15 maart. "Hij sloeg me zonder reden, als we aan het geinen waren of als hij in zijn droom zag dat ik hem verliet. Hij sloeg ook mijn oudste dochter van 8 jaar. Ze mocht niet huilen, omdat ze anders nog meer klappen zou krijgen. Nu wil ik zonder schaamte en angst vertellen wat ik heb meegemaakt", verklaarde Melek.

Het proces leidde tot veel protesten. De aanklagers eisten in eerste instantie namelijk een gevangenisstraf van 24 jaar, omdat het volgens hen niet om zelfverdediging ging. Daarom verzamelden een groep vrouwen zich voor de rechtbank van de Turkse stad Antalya, met spandoeken waarop onder andere 'Gerechtigheid voor Melek' te lezen viel. Uiteindelijk eisten de aanklagers 2 tot 6 jaar.

Vrijgesproken

Maar het kwam niet tot een celstraf voor Melek. "Ik heb dit nooit zo gewild", waren de laatste woorden die zij uitsprak tijdens de zitting van gisteren. Na een korte pauze maakte de rechtbank in Antalya het oordeel bekend. Melek werd vrijgesproken van de moord op haar gewelddadige echtgenoot, omdat zij handelde uit 'legitieme zelfverdediging'. Melek zat 108 dagen vast en werd gisteren eindelijk herenigd met haar twee dochters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie