Up 2 Date

Dertig asielzoekers sliepen vannacht buiten in Ter Apel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dertig asielzoekers sliepen vannacht buiten in Ter Apel

Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel heeft vannacht een groep van dertig asielzoekers buiten geslapen. Ze wilden niet naar een crisisnoodopvang zoals hen is aangeboden, uit angst dat hun aanmeldprocedure wordt vertraagd. Dat meldt RTV Noord.

Geen plek

De asielzoekers, voor wie geen plek meer was in de opvang in het Groningse Ter Apel, sliepen verspreid rondom het complex. Sommigen lagen direct op de stenen voor de ingang, anderen sliepen op het grasveld.

Eén van de asielzoekers die RTV Noord sprak, zegt dat hij al acht dagen wacht op een opvangplek in Ter Apel en sindsdien op een harde vloer slaapt. De man, die zegt dat het COA zijn papieren is verloren, geeft aan uitgeput te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afspraak Missen

Volgens het COA is er wel plek in een crisisnoodopvang in een andere plaats. "Er stonden bussen klaar om de asielzoekers naar een opvang te brengen. De asielzoekers hebben zelf besloten om niet in te stappen", zegt een woordvoerder van het COA tegen RTV Noord.

Een van de asielzoekers, die met een deel van zijn gezin naar Nederland is gekomen voor gezinshereniging, legt uit waarom. Hij heeft woensdag een afspraak bij de IND en wil niet weg bij het COA, omdat hij bang is dat hij dan niet op tijd terug is voor zijn afspraak. Hij heeft namelijk gehoord dat hij weer lang moet wachten op hulp als hij deze afspraak mist.

Chaos

Een woordvoerder van het COA geeft toe dat het er inderdaad soms wat chaotisch aan toe kan gaan, omdat mensen uit verschillende stappen van het aanmeldproces vanwege de drukte in Ter Apel op verschillende crisisplekken zijn terechtgekomen: "Het overzicht waar iedereen zit is niet het helderst op het moment".

Overvol

Bij het azc in Ter Apel zit het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vaak gaan asielzoekers die naar Nederland komen eerst hier naartoe voordat ze op een andere locatie onderdak krijgen. Maar het azc in Ter Apel zit al negen maanden overvol. Het COA werkt daarom sinds oktober vorig jaar in een zogenaamde crisismodus. Asielzoekers worden dan naar crisisopvangplekken gebracht waar ze eigenlijk zo kort mogelijk moeten verblijven.

Nationale crisis

Drie weken geleden is de situatie bestempeld als nationale crisis en wordt er gekeken naar hoe er extra opvangplekken kunnen worden gecreëerd. Ook wordt er gekeken naar mogelijke huisvesting voor statushouders. De 15.000 statushouders die op dit moment een plek in de asielopvang hebben, hebben namelijk eigenlijk recht op een woning in een gemeente, maar hebben deze nog niet toegewezen gekregen. Daarom wonen zij nog steeds in een azc.

Ster advertentie
Ster advertentie