Up 2 Date

VluchtelingenWerk sleept kabinet voor de rechter als asielopvang niet verbetert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VluchtelingenWerk sleept kabinet voor de rechter als asielopvang niet verbetert

VluchtelingenWerk heeft de Nederlandse overheid een ultimatum gesteld om asielopvang goed te regelen. Wanneer de asielopvang in Nederland voor 1 augustus niet aan de minimale eisen voldoet, stapt de hulporganisatie naar de rechter.

Structureel tekort

Nederland kampt met een structureel tekort aan opvangplekken voor asielzoekers, waardoor mensen maandenlang in noodopvanglocaties moeten blijven. Hiermee schendt Nederland volgens VluchtelingenWerk onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Doordat er onvoldoende opvangplekken zijn, is er een gebrek aan privacy, fatsoenlijke overnachtingsmogelijkheden en schoon sanitair.

Bestuurlijke crisis

"Er is geen gebrek aan oplossingen voor het tekort aan opvangplekken. Maar door een impasse tussen het Rijk en gemeenten ontbreekt daadkracht", zegt VluchtelingenWerk hierover. "De huidige opvangcrisis is vooral een bestuurlijke crisis."

Minimumeisen

Daarom moet er voor 1 augustus voor iedere asielzoeker voldaan worden aan de minimumeisen voor opvang. Dat houdt in: één slaapkamer per gezin, een bed met matras, kussen en schone lakens, drie keer per dag een maaltijd en bescherming tegen hitte, kou, regen en geluidsoverlast. Als dat niet het geval is, spant VluchtelingenWerk een kort geding aan tegen zowel de Staat als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Brandbrief

Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schreven al eerder in een brandbrief dat de overheid slecht zorgt voor kinderen en jongeren in Nederlandse vluchtelingencentra. Daarin hadden zij het ook over de slechte leefomstandigheden. "In de hal is geen daglicht, sanitaire voorzieningen zijn gedeeld, en bewoners hebben geen privacy."

Ster advertentie
Ster advertentie