Up 2 Date

Gastgezinnen brengen Oekraïense vluchtelingen naar opvang vanwege vakantie

foto: Da Antipina/Shutterstockfoto: Da Antipina/Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gastgezinnen brengen Oekraïense vluchtelingen naar opvang vanwege vakantie

Gemeenten bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Dit keer gaat het om mensen die al in een Nederlands gastgezin wonen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP.

Zomervakantie

Er zijn verschillende redenen waarom gastgezinnen hun gasten niet meer willen of kunnen opvangen. Ruimtes zijn niet meer beschikbaar, er ontstaan spanningen tussen de families, maar ook de zomervakantie is een veel voorkomende reden. Gastgezinnen willen graag op vakantie, maar willen niet de Oekraïners alleen in hun huis laten.

Rauwe werkelijkheid

"De kat gaat naar het pension en de Oekraïners gaan naar de opvang, ja, dat is de rauwe werkelijkheid", zegt een van de betrokkenen bij de asielopvang tegen het ANP. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost worden er in die regio ongeveer achthonderd Oekraïners opgevangen in gastgezinnen.

Impact

Het kan dat deze mensen binnenkort naar de officiële opvang moeten. "Nederlanders hebben hun hart en huis opengesteld zonder zich met het hoofd te realiseren welke impact dat heeft", verklaart de veiligheidsregio.

"De wittebroodsweken zijn voorbij, het is welletjes. Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil niet dat de Oekraïners alleen in mijn huis zijn. Soms worden de Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang."

Opvang zomperperiode

In de regio Midden- en West-Brabant verblijven op dit moment bijna twaalfhonderd Oekraïense vluchtelingen in gastgezinnen. Volgens een woordvoerder zijn er inderdaad meldingen van mensen die vragen of de vluchtelingen in de zomerperiode door de gemeente kunnen worden opgevangen. Exacte aantallen zijn niet bekend, "maar het speelt wel".

Er worden geen speciale plek vrijgehouden voor Oekraïense vluchtelingen, maar er wordt wel rekening gehouden met hun komst. Hetzelfde geldt voor de regio Zuid-Limburg, Utrecht, Kennemerland, Noord-Brabant en Hollands Midden.

Ster advertentie
Ster advertentie