Up 2 Date

McDonald's besluit uit Rusland te vertrekken en gaat restaurants verkopen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. McDonald's besluit uit Rusland te vertrekken en gaat restaurants verkopen

McDonald's gaat na 32 jaar vertrekken uit Rusland. Dat meldt de Amerikaanse fastfoodketen middels een persbericht. Alle restaurants van McDonald's in Rusland worden verkocht.

'Niet langer houdbaar'

In maart maakte de fastfoodketen bekend alle 850 restaurants in Rusland tijdelijk te sluiten vanwege de oorlog in Oekraïne. Datzelfde voorbeeld volgden ook andere ketens, zoals Starbucks en Coca-Cola. McDonald's laat weten nu te concluderen dat "het voorbestaan van de onderneming in Rusland niet langer houdbaar is en niet overeenkomt met de waarden van McDonald's".

In een brief - die de New York Times heeft bemachtigd - van topman Chris Kempczinski aan franchisenemers, werknemers en leveranciers laat hij weten dat dit "een gecompliceerde kwestie is met ingrijpende gevolgen". Daar voegde hij aan toe: "Sommigen zouden het de juiste keuze vinden om het verstrekken van toegang tot voedsel en het behouden van tienduizenden banen het juiste is om te doen. Maar het is onmogelijk om de humanitaire crisis, die door de oorlog in Oekraïne is veroorzaakt, te negeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prioriteiten

De fastfoodketen wil alle restaurants nu verkopen aan een lokale koper. Die mogen in de toekomst niet langer de naam, het logo of enige vorm van andere branding van McDonald's gebruiken. Wat betreft de Russische werknemers ziet McDonald's het als een van de prioriteiten om ervoor te zorgen dat ze doorbetaald krijgen totdat er sprake is van een verkoop. Ook wil de fastfoodketen de werknemers verzekeren van een toekomstige baan bij een potentiële koper.

Ster advertentie
Ster advertentie