Up 2 Date

Poetin rechtvaardigt oorlog in Oekraïne: "Een clash was onvermijdelijk"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Poetin rechtvaardigt oorlog in Oekraïne: "Een clash was onvermijdelijk"

De Russische president Poetin heeft tijdens een toespraak op de Dag van de Overwinning uitgehaald naar de NAVO. Volgens hem heeft de alliantie zich om Rusland heen verenigd en wilde de NAVO geen overeenkomst sluiten om de veiligheid van het Oost-Europese land te waarborgen.

"Dreiging voor ons land"

Poetin rechtvaardigt de Russische invasie in Oekraïne en beschuldigt het Westen ervan een neonazistisch regime te steunen. Volgens de Russische president hangen veel Oekraïners in het westen van het land nazistische gedachtegoed aan en is het extreemrechtse Azov-bataljon opgenomen in de Oekraïense krijgsmacht.

Om de uitbreiding van het neonazisme te voorkomen zag hij zich genoodzaakt Oekraïne binnen te vallen. "De NAVO heeft ons niet willen horen. Ze hadden andere plannen en dat zien we nu. Ze hebben duidelijk de landen om ons heen geallieerd en dat vormt een dreiging voor ons land. Een clash met het neonazisme was onvermijdelijk", aldus Poetin. Ook zegt hij dat het "de enige juist beslissing" was om het neonazisme op afstand te houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Lessen van WO II niet vergeten"

Poetin sprak ook de militairen toe die momenteel in Oekraïne vechten. "Tegen de helden van vandaag zeg ik: jullie vechten voor het vaderland om de lessen van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten." Volgens de Russische president vechten de soldaten voor hetgeen waar hun voorouders voor hebben gevochten. Daarnaast gaf hij aan dat families van gesneuvelde en gewonde militairen op steun van de regering kunnen rekenen.

Dag van de Overwinning

Op de Dag van de Overwinning vieren Rusland jaarlijks de overwinning op nazi-Duitsland. In verschillende steden in het land vinden militaire parades plaats en worden de slachtoffers van de oorlog herdacht. Op het Rode Plein in Moskou wordt doorgaans de grootste militaire parade gehouden. Daar toont het Russische leger zijn beste voertuigen en materieel en marcheren duizenden troepen voorbij.

De laatste updates over de oorlog in Oekraïne vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie